Obvestila

Rast okužb ne pojenja

datum: 18.11.2021
kategorija: Koronavirus

Zdravstvena situacija je glede na vse bolj naraščajoče število okužb in oseb, ki se zdravijo v bolnišnicah, zaskrbljujoča. Vlada bo na današnji seji znova razpravljala tudi o zaostritvah omejevalnih ukrepov. Na Ajdovskem smo v zadnjih sedmih dneh potrdili več kot 160 okužb.

Epidemija koronavirusne bolezni je v polnem razmahu, naraščajoče število okužb vzbuja skrb zlasti zdravstvenim delavcem, saj vse več bolnikov potrebuje bolnišnično oskrbo. Zdravstvena kriza povzroča obremenitve celotnemu zdravstvenemu osebju. Vse večji naval je na lekarne z izdajo zdravil, pa tudi hitrih testov, ki jih sedaj potrebujejo vsi učenci in dijaki. Ob tem razsajajo tudi drugi virusi, ki povzročajo več obolelih in posledično večjo zdravstveno oskrbo. Naj bo preudarno ravnanje, omejitev druženj in spoštovanje vseh ukrepov v teh dneh odgovornost in dolžnost vsakega posameznika. Iz Zdravstvenega doma Ajdovščina zaradi povečanja obsega dela prosijo za strpnost in razumevanje. Med drugim so na spletni strani podali navodila, kako ravnati, če imamo na samotestiranju pozitiven test. Obvezno je predhodno naročila na PCR test, ki ga izvajajo v ZD Ajdovščina. Novost je tudi dodatna točka za hitro testiranje – od sobote, 20. novembra, dalje bo poleg ustaljenih točk v ajdovskih Palah ter na Goriški ulici odslej testiranje možno tudi pri ajdovskem mestnem stadionu. Nemoteno poteka tudi cepljenje, ki ga  Zdravstveni dom Ajdovščina izvaja vsak dan v tednu, o prijavi in poteku več informacij na tej povezavi.  

Vlada bo sicer na današnji seji znova pretresala ukrepe, razmišljajo tudi o ponovnem zaostrovanju. Med predlogi naj bi med drugim bila študij na daljavo in promocija dela od doma. V veljavi pa so že drugi teden strožji ukrepi za preprečevanje širjenja koronavirusa. Med drugim je skrajšan delovni čas gostinskih lokalov, v veljavi pa je tudi prepoved zbiranja izven ožjega družinskega kroga. Vse množične prireditve so zato odpovedane! V tem tednu se je pričelo tudi hitro antigensko samotestiranje učencev in dijakov, ki je na Ajdovskem steklo brez večjih težav. Učencev, ki so zaradi nestrinjanja staršev s samotestiranjem ostali doma, je malo, zgolj 2 %.