Obvestila

Spodbudni podatki prinašajo sproščanja

datum: 11.02.2021
kategorija: Koronavirus

Epidemiološka situacija se iz dneva v dan izboljšuje, tako smo glede na številke tudi uradno prešli v oranžno barvo. Že s tem tednom so dostopne nekatere doslej zaprte dejavnosti, odprle so se šole za prvo triado in vrtci, vlada napoveduje nove sprostitve, med drugim se ukinja omejitev gibanja na občine, v šole pa se vračajo vsi osnovnošolci ter dijaki zaključnih letnikov. Odpirajo se tudi vse trgovine.

Podatki o novookuženih so vse bolj spodbudni, kar je pripeljalo do oranžne faze, ki predvideva nova sproščanja. Oranžna faza dovoljuje gibanje med občinami in zbiranje do deset ljudi, odprti bodo vrtci, potekal bo pouk v osnovni šoli ter v srednji šoli za dijake v izobraževalnih programih nižjega poklicnega izobraževanja, za dijake zaključnih letnikov srednješolskih izobraževalnih programov. V  višjih strokovnih šolah ter na univerzah in samostojnih visokošolski zavodih so dodatno dovoljeni izpiti in seminarji do 10 udeležencev. Z oranžno fazo prihaja tudi dodatno sproščanje trgovinske dejavnosti, odpirajo se vse trgovine,  sprememba je tudi pri vstopu v Slovenijo, vstop v državo je po novem brez karantene in negativnega testa tudi za cepljenje in tiste, ki so preboleli covid-19. Dovoljena bo tudi brezkontaktna športna vadba, v skupini do 10 ljudi, ob vzdrževanju razdalje dveh metrov, povsem bo sproščen tudi javni promet.  Spremembe začnejo veljati 15. februarja 2021, spremembe ob vstopu v Slovenijo pa 13. februarja.

Kljub izboljšanju epidemioloških razmer pa je potrebno poudariti, da je virus še vedno med nami, zato ravnajmo odgovorno. Spoštujmo zaščitne in druge ukrepe in preprečimo širjenje okužbe – strpno in preudarno.