Obvestila

Tudi v Ajdovščini se pričenja cepljenje za splošno populacijo

datum: 14.01.2021
kategorija: Koronavirus

Hitro testiranje v Ajdovščini poteka v Domu krajanov, vsak delovni dan med 12. in 16. uro.

Jutri v Zdravstvenem domu Ajdovščina pričenjajo s cepljenjem proti koronavirusu za splošno populacijo. Zanimanje je zelo veliko, zato bodo najprej cepljeni pacienti, starejši od 85 let. Ajdovski zdravstveni delavci naprošajo še, da splošne informacije o cepljenju in testiranjih spremljate v obvestilih na spletnih straneh ali poiščete prek e-pošte, ker telefonski klici le še dodatno bremenijo delo v že sicer obremenjenih ambulantah.

Okužbe po celotni državi naraščajo, pogojev za sproščanje ukrepov še ni, zato je Vlada RS na podlagi epidemiološke slike še za dva meseca podaljšala epidemijo koronavirusne bolezni.

Hitro testiranje v Domu krajanov v Ajdovščini poteka brez zapletov. Hitro testiranje, ki se v ajdovskem Domu krajanov odvija od 6. januarja naprej, teče brez zapletov in se bo nadaljevalo dokler bodo na voljo brezplačni testi, vsak delovni dan med 12. in 16. uro. Hitro testiranje je namenjeno vsem, ki veste ali pa domnevate, da ste bili v zadnjih dneh v rizičnih stikih, ali zaključujete s karanteno ali izolacijo, ter nimate znakov okužbe dihal ali prebavil. Naročanje na hitro testiranje ni potrebno. Dnevno se v Ajdovščini opravi med 100 in 120 hitrih testiranj, v povprečju je okoli 10 % testov pozitivnih.

Trenutno je v Ajdovščini 488 obolelih za koronavirusom. Vidnejši porast okužb beležimo v zadnjih dneh. Delno je številka visoka zaradi vdora virusa v Dom starejših občanov, podatki zadnjih dni pa kažejo tudi izrazit porast okužb izven doma. V DSO je doslej zbolelo 125 stanovalcev in 32 zaposlenih, medtem ko je številka obolelih izven DSO več kot še enkrat višja, trenutno beležimo kar 331 aktivnih okužb izven doma. Skupno število okužb v občini je tako v zadnjih desetih dneh več kot podvojeno.

Foto: CanvaOb nič kaj spodbudnih številkah je razveseljivo dejstvo, da je zanimanje za cepljenje proti koronavirusu v naši občini precejšnje. Cepljenje je namreč najučinkovitejša metoda za zajezitev epidemije in tako-rekoč edina pot nazaj v normalno življenje. Večina stanovalcev DSO je že bila cepljenja, jutri pa se v ajdovskem zdravstvenem domu pričenja tudi cepljenje za splošno populacijo. Zaradi velikega zanimanja bodo glede na količino dobavljenega cepiva prvi na vrsti občani, ki so se prijavili, in so starejši od 85 let. Podrobnejše informacije o cepljenju in navodila za prijavo ter prihod na cepljenje so objavljena na spletni strani Zdravstvenega doma Ajdovščina. POMEMBNO - prijave za cepljenje sprejemajo preko e-naslova cepljenje@zd-ajdovscina.si, na ta naslov lahko pošljete tudi vsa vaša vprašanja tako o cepljenju in cepivu, kot tudi o testih in testiranjih. Zdravstveni delavci so v teh dneh zelo obremenjeni in z iskanjem splošnih informacij prek telefona le še otežujemo njihovo delo. Odgovore na vaša vprašanja boste prejeli v najkrajšem možnem času.

Stroka pa nam za ta nenavaden čas svetuje tudi, naj se bolj posvečamo lastnemu zdravju in dobremu počutju in manj spremljamo poplavo vsakovrstnih informacij, ki se širijo prek različnih medijev in socialnih omrežij. Spoštujmo ukrepe, predvsem so pomembne zaščitne maske, socialna distanca in redno prezračevanje prostorov. Če vas skrbi, da ste bili v kritičnem stiku, vam je na voljo hitro testiranje. Če si tudi vi želite čim prej nazaj dobre stare čase, pa bo prijava na cepljenje zagotovo prava pot.