Obvestila

Poziv k odgovornemu in samozaščitnemu ravnanju!

datum: 13.01.2021
kategorija: Koronavirus

Stanje okuženih s covid-19 se še naprej zaostruje. Glede na dnevno povprečje novih okužb v zadnjem tednu na 100.000 prebivalcev je goriška statistična regija trenutno s tretjim najslabšim rezultatom med slovenskimi regijami. Občina Ajdovščina je danes zabeležila kar 41 novih okužb. Občanke in občane pozivamo k doslednemu spoštovanju ukrepov in samozaščitnem ravnanju na vsakem koraku.

Epidemija se po vsej državi še ne umirja, sproščanja ukrepov po sedanjih napovedih še ne gre pričakovati. Še vedno nismo dosegli prvega mejnika – 1350 okuženih, kar bi pomenilo prehod v rdeče obdobje in začetek sproščanja. Občina Ajdovščina beleži v zadnjem obdobju velik porast okužb, veliko teh prihaja iz Doma za starejše, kjer je doslej okuženih že 125 stanovalcev in 19 zaposlenih. Poleg bliskovitega širjenja okužbe se v domu soočajo tudi s kadrovsko stisko: »Na pomoč za delo s stanovalci so v teh dneh prišli zaposleni iz Obalnega doma Koper in iz Doma starejših Logatec ter ZD Ajdovščina. Še naprej pa nam po svojih močeh pomagajo tudi prostovoljci Rdečega križa Ajdovščina,« sporoča vodstvo Doma starejših. V delo vključujejo tudi dijake in študente zdravstvene smeri, pomoč jim je ponudila tudi upokojena sodelavka. »Naš skupni cilj je, da je za naše stanovalce čim bolje poskrbljeno. Ves čas poteka tudi sodelovanje s CZ Ajdovščina, ZD Ajdovščina in lokalno skupnostjo,« je še sporočila direktorica doma Tanja Stibilj Slemič.

Virus pa je prisoten tudi izven doma starejših, zaznati je vse več razpršenih okužb znotraj družinskih krogov, zato štab Civilne zaščite občanke in občane poziva k doslednemu spoštovanju ukrepov, predvsem pri nošnji mask in čim večji omejitvi socialnih stikov. Ob tem še posebej izpostavljajo, naj posamezniki, ki so bili v stiku z okuženimi, ostanejo doma in ne hodijo v službe ter po drugih opravkih. Okužbe se z neupoštevanjem ukrepov  nezadržno širijo in jih je zato težje zajeziti. Bodimo odgovorni in razumni. Ostanite zdravi!