Obvestila

Prvi paketi mask že na pošti

datum: 06.04.2020
kategorija: Koronavirus

Občanke in občani boste med torkom in četrtkom prejeli pakete zaščitnih mask dveh različnih velikosti. Danes so prostovoljci prve pakete mask že dostavili na pošto, ki jih bo razdelila v gospodinjstva.

mMaske bodo prejela vsa gospodinjstva občin Ajdovščina in Vipava – izdelava v teh dneh poteka po najboljših zmogljivostih. Projekt je zaradi velike količine in postopkov izdelave zahteven, vsi vpleteni v proces se trudijo v čim krajšem možnem času izdelati čim večjo količino, ki bo zadostila potrebam vseh občank in občanov. Najbolj izpostavljenim skupinam smo maske delili že prejšnji teden.

Maske, ki smo jih lokalno poimenovali WaM1, nimajo certifikatov in niso namenjene medicinski uporabi, a zagotavljajo primerno stopnjo zaščite pred okužbo. Prosimo, da pri namestitvi upoštevate naslednja navodila:

1.      Najprej si temeljito umijemo roke z milom in vodo.

2.      Če nosimo korekcijska očala, jih pred namestitvijo odstranimo.

3.      Preden masko namestimo na obraz, jo primemo za ušesni zanki in ju s prsti previdno raztegnemo do ustrezne velikosti, da se maska prilega našemu obrazu. Pri tem pazimo, da se ne dotikamo sprednjega dela maske.

4.      Zanki zataknemo za ušesa, po potrebi si prilagodimo zgornji in spodnji del tako, da se popolnoma oprijema obraza.

5.      Ko je maska nameščena, mora pokrivati usta, nos in brado.

maskeMasko je potrebno zamenjati po dveh urah oziroma pogosteje, če je vlažna. Pri odstranitvi maske upoštevamo enak postopek – umijemo roke, primemo ušesni zanki in masko previdno odstranimo. Do pranja jo hranimo v zaprti najlonski vrečki. Maske so bile pred pakiranjem oprane, vendar jih pred uporabo ponovno operite. Peremo jih na 30 ali 60 stopinj z detergentom. 

Pomembno: V primeru, da se maska nikakor ne prilega vašemu obrazu, si jo lahko regulirate z dodatnimi šivi v predelu nosu ali brade. Šivanje lahko nadomesti tudi spenjač ali lepilo.

Podrobnejšo ponazoritev navodil za uporabo maske si lahko pogledate v spodnjem videu. Iz Zdravstvenega doma opozarjajo, da je pravilna uporaba maske ključnega pomena. Bodite pozorni, da maske po namestitvi ne prijemate v sprednjem delu, temveč si jo regulirate le s pomikanjem maske pod brado. Pomembno je tudi, da maske do pranja hranite v zaprti najlonski vrečki, ki se je ne dotikate. Ključnega pomena pri namestitvi in odstranitvi maske pa je pravilno umivanje rok (roke si umijemo s tekočo vodo in milom, začnemo z drgnjenjem dlani ob dlan, istočasno umivamo tudi medprstne prostore, nato roke obilno izperemo pod tekočo vodo, tako da odstranimo vse milo, ob koncu roke osušimo z uporabo papirnatih brisač ali uporabo bombažne brisače).