Društvo jadralnih padalcev Kovk

Društvo jadralnih padalcev KOVK Ajdovščina je bilo ustanovljeno 3.3.1994, potem ko je že leto prej delovalo kot sekcija pri aero klubu Josip Križaj. Člani društva so si kot glavne naloge zastavili: organiziranje šolanja jadralnih padalcev in pridobitev ustreznih dovoljenj - A-izpitov, dogovor z lastniki vzletnih in pristajalnih zemljišč, sodelovanje z drugimi JP društvi, . . .  Društvo od svojega nastanka skrbi za vzletišče Kovk in pristanek pri piceriji Anja. 

Kovk je eno prvih in najbolj priljubljenih vzletišč za proste letalce v Sloveniji, ki je poznano tudi širom Evrope. Še zlasti ga imajo radi zmajarji, ker je mogoče pripeljati zmaja skoraj na vzletni prostor, kar ni ravno običajno. Vzletišče Kovk se nahaja na robu planote Gora nad Vipavsko dolino, na višini 860 mnv. Na vzletišču je mogoče vzleteti s 3 do 4 padali oz. zmaji vzporednotu je mogoče jadranje skozi vse leto.

Člana društva sta tudi brata Valič, ki blestita v hitrostnih preletih in popularizirata primorsko jadralno letenje, Slovenijo in Ajdovščino po celem svetu. Oba sta zmagovala na državnih prvenstviv. Postavila sta nekaj svetovnih rekordov: prelet s povratkom (269km), prelet na napovedan cilj (367km), prosti prelet (427km). Urban Valič je bil že leta 2007 1. na svetovni jakostni lestvici. Istega leta je bil Urban 2., Aljaž 5. v svetovnem pokalu. Leta 2008 je bil Urban 4. v svetovnem pokalu, Aljaž pa 8. na evropskem prvenstvu. Leta 2009 je bil Aljaž 3. na svetovnem prvenstvu, ekipa Slovenije pa tudi 3. na svetovnem prvenstvu.

Naslov društva:
DJP Kovk
Slomškova 29
5270 Ajdovščina

 

predsednik: Tom Pavlič
tajnik: Jože Vidmar

Spletna stran društva: www.kovk-drustvo.si