Vokalna skupina ŠUMLJAK Budanje

Začetki VOKALNE SKUPINE ŠUMLJAK segajo v jesen leta 2005. Skupnega petja željne fante in može iz Budanj in Dolge Poljane v Vipavski dolini je v Šumljaku, zaselku vasi Budanje pod svojim vodstvom zbral Ivan Kodele, ki je prvih nekaj let skupino tudi umetniško vodil.

Vodenje je po njem prevzel Igor Hodak, od jeseni leta 2012 pa skupino vodi Katarina Kodele Zadnikar. Skupina se je postopoma pomlajevala in povečevala, tako da zdaj šteje 13 pevcev iz širše zgornje Vipavske doline, leta 2009 pa smo se tudi uradno registrirali kot Vokalna skupina Šumljak.

Nastanek skupine je posledica potrebe starejših, da svoje pevsko znanje posredujejo in ohranijo mladim, ter velikega veselja teh mladih, da skupaj zapojejo tako pesmi, ki jih lahko slišijo na različnih koncertih, kot tudi tiste, ki jih pozna samo izročilo njihovih krajev. Oboje pa je združila ista ljubezen do slovenskega petja.

Priložnostni nastopi na različnih praznovanjih in prireditvah niso dolgo ostali neopaženi, tako da zdaj že nekaj let redno sodelujemo v kulturnem življenju Vipavske doline. Prejšnjo sezono je še posebej zaznamovalo sodelovanje v uprizoritvi opere Gorenjski slavček pod umetniškim vodstvom Zdravka Pergerja.