Oktet Castrum

Oktet Castrum je nastal pred več kot desetletjem, v njem so združeni dolgoletni pevci Moškega pevskega zbora Srečko Kosovel.

Naslov:

Oktet Castrum
Vilharjeva 24 b
5270  AJDOVŠČINA
Tel: 041 754 753 Marjan Krpan

Ajdovski Oktet Castrum sestavljajo Marjan Krpan in Aleš Kogoj (prva tenorja), Zmago Stegovec in Aleš Bolko (druga tenorja), baritonista Boštjan Stopar in Andrej Kete ter basista Marjan Troha in Igor Slokar.

Nastanek okteta je splet okoliščin. Marjan Krpan pravi takole: »Vsi pevci okteta smo, poleg tega da smo prijatelji, dolgoletni pevci moškega zbora Srečko Kosovel. Z nekaterimi se po pevski plati tako družimo že več kot 30 let. Vedno se je našel kdo, ki je imel kakšno praznovanje, otvoritev, proslavo itd., pa je želel manjšo skupino pevce in tako je prišlo do ideje, da bi tudi uradno peli kot oktet. Kaj hitro smo ugotovili, da brez umetniškega vodje ne bo šlo. Imeli smo srečo. Nadja Bratina, ki je takrat že vodila zbore in bila tudi sama aktivna pevka, je takoj privolila v sodelovanje. Čeprav tega ne sliši rada - poleg strokovnosti njeno glasbeno ustvarjalnost odlikuje predvsem muzikalnost, pristen odnos s pevci in posluh za njihove želje in zmožnosti. Slovenska narodna in umetna pesem, pa tudi tuja glasbena literatura je tista, po kateri posegamo. Sodelujemo na revijah Primorska poje, srečanjih oktetov, občinskih revijah, koncertiramo doma in v zamejstvu (gostovali smo v Italiji, Avstriji, Srbiji, obiskali naše izseljence v Berlinu ...), nepozabna pa je bila tritedenska turneje po Avstraliji.

Skozi 15 let delovanja so izdali več zgoščenk – prvo so posvetili Simonu Gregorčiču in jo naslovili »Da pesem bo duhove vnela«, na drugi z naslovom »Sinoči sem na vasi bil in še pridem« pa so objavili podoknice in ljubezenske pesmi, tretja pa prepeva o vinu.