Dnevi cepljenja

Ustvarjalno v Hiši Malorca

datum: 08.12.2021
kategorija: Decembrska doživetja

Že vse od leta 2015 nudi Hiša Malorca varno zavetje brezdomnim osebam. V njej biva 10 posameznikov, ki so s pomočjo strokovnih delavk vse bolj ustvarjalni, nasploh v prazničnem času. Njihove ptičje hišice, ki so jih izdelali v sklopu ustvarjalnih delavnic, so postale prava atrakcija. Ustvarjalnosti in brezskrbnih dni jim želimo tudi v prihodnje!

Hiša Malorca je bila leta 2015 odprta na pobudo Občine Ajdovščina. Socialnovarstveni program deluje na ptičje hišicepodročju pomoči brezdomnim in nudi 24-urno namestitev desetim osebam. Vsakemu posamezniku nudijo strokovne delavke pomoč pri čim prejšnji bivalni osamosvojitvi. Poleg primarnega sklopa – nastanitve –– jim nudijo tudi mnogo priložnosti za aktivno preživljanje prostega časa, druženje in pridobivanje funkcionalnih znanj. Nasploh v prazničnem času so aktivni na področju izdelovanja okraskov, voščilnic in drugih ročnih izdelkov. Velika atrakcija so postale njihove ptičje hišice, ki so zaradi velikega zanimanja ponovno v izdelavi. Strokovne delavke pravijo, da sta ustvarjalnost in razvijanje ročnih spretnosti za stanovalce Malorce nadvse pomembna, saj ob tem krepijo raznolike vrednote, kot sta denimo skrb za živali in občutek, da lahko sami nekaj naredijo za skupnost. Trenutno je v Malorci nameščenih od 8–10 posameznikov, dva izmed njih se udejstvujeta tudi kot prostovoljca pri Rdečem križu in pomagata drugim, pomoči potrebnim. Gre za nadvse prijazno sporočilo skupnosti, ki izkazuje pomen medsebojne pomoči – pomoč drug drugemu v stiski je nasploh v teh prazničnih časih zelo pomembna.

 

Občina Ajdovščina je od vsega začetka podpornica Hiše Malorca. Za delovanje je pred leti poskrbela z najemom in ureditvijo prostora, vsako leto pa izvajanje programa tudi sofinancira. Doslej je program Hiša Malorca deloval pod okriljem Karitasa, z novim letom pa bo izvajanje programa prevzel Rdeči križ Ajdovščina.