ETM 2022: za še bolj varne šolske poti

datum: 22.09.2022
kategorija: Novice

Šolarji iz Waldofrske osnovne šole imajo danes prav posebno akcijo – po likovni predlogi, ki so jo izdelali šolarji Osnovne šole Danila Lokarja, s kredami izdelujejo poslikavo na Cesti 5. maja, katere namen je voznike opozoriti, da je to skupna prometna površina, ki je hkrati tudi šolska pot do obeh šol.

kredaObčina Ajdovščina bo za vse osnovne šole v občini naročila in pripravila nove načrte šolskih poti. Prvi, za našo največjo šolo, je že izdelan, za ostale šole pa bodo v prihodnjih letih. Izdelovalci iz Zavoda za prometno varnost, ki so izdelali načrt šolskih poti za Osnovno šolo Danila Lokarja, so še posebej opozorili na dve kritični točki – ena je za šolo, na vhodu na šolsko parkirišče iz smeri Vilharjeve ulice, druga pa je križišče na Cesti 5. maja. Za obe problematični točki so predlagali rešitve iz priročnika Varneje v šolo, ki ponuja nekoliko drugačen pristop za zaščito najranljivejših udeležencev v prometu – s pomočjo urbane opreme ali arhitekturnega oblikovanja prometnih površin.

 

Tako so na pobudo Občine Ajdovščina na Osnovni šoli Danila Lokarja izvedli likovni natečaj, ki je sledil napotkom iz pravilnika. K sodelovanju so bili povabljeni nadarjeni otroci ter v prvem krogu risali doma, na roke, nato pa so v šoli risbe še digitalizirali. Izbor najboljših je opravila ravnateljica.

Cesta 5. maja je šolska pot tudi za Waldorfsko šolo, ki se je nemudoma in z velikim veseljem odzvala na povabilo k sodelovanju. Danes, na »dan brez avtomobila« v okviru letošnjega varne potiEvropskega tedna mobilnosti, so Cesto 5. maja zavzeli šolarji Waldorfske šole, ki poskušajo s kredami slediti likovni predlogi svojih starejših prijateljev iz sosednje šole. Namen poslikave je opozoriti voznike, da gre za skupno prometno površino, na kateri se srečujejo z najranljivejšimi udeleženci v prometu, torej naj bodo tu še posebej pozorni. Današnje risanje je namenjeno predvsem opozarjanju. V oktobru pa bosta obe poslikavi prebarvani s trajnimi barvami.

Načrt varnih šolskih poti OŠ Danila Lokarja je objavljen na spletiščih šole in Agencije za varnost v prometu.