»V srce vsajena ljubezen do domovine«

datum: 26.06.2022
kategorija: Novice

Slavnostni govornik Drago Vidrih

Izteka se praznični konec tedna, po vsej občini se vrstijo praznovanja v počastitev dneva državnosti. Osrednja slovesnost v Ajdovščini pa je potekala na predvečer praznika v Dvorani prve slovenske vlade. Slavnostni govornik Drago Vidrih je svoje besede poklonil spominu na prvega predsednika ajdovsko-vipavske veteranske organizacije Stanislava Bačarja. To je bila tudi priložnost za izročitev priznanja Zveze slovenskih častnikov Občini Ajdovščina, ki ga je prevzel župan Tadej Beočanin.

Dan državnosti 2022V mnogih naših krajih so ta konec tedna priredili slovesnosti, s katerimi so obeležili dan državnosti. Osrednja slovesnost v občini ob rojstnem dnevu Slovenije pa je potekala na predvečer praznika, v organizaciji Območnega združenja veteranov vojne za Slovenijo Ajdovščina-Vipava, v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini. Naslov si je izposodila pri zborniku Vsem njim pripada slava, ki piše o dogajanjih v naših in okoliških krajih v času osamosvajanja. Zbornik je uredil Stanislav Bačar, tedanji njegov tesni sodelavec in sourednik zbornika, v času osamosvajanja načelnik manevrske strukture narodne zaščite in vodja Koordinacijske podskupine 1991, na letošnji slovesnosti pa slavnostni govornik, Drago Vidrih, je svoj govor poklonil v njegov spomin, ob deseti obletnici smrti. Uvodoma je poudaril, da je dolžnost vseh udeležencev dogajanja ob osamosvajanju, da nam, predvsem pa bodočim rodovom realno predstavijo dejstva, nato pa se je sprehodil skozi ključne dogodke v času osamosvajanja v naši občini. »… In ljudje so šli pred tanke. V Vrhpolju, Dolenjah, na Ustjah, v Velikih Žabljah, Zaloščah, Dornberku, Volčji Dragi, na Cijanovem križu, Rožni dolini. Odločno in brez posebnih priprav – v kratkih hlačah, majicah, marsikje kar z natikači na nogah, so zaustavljali in na več mestih tudi zaustavili tanke. Kako naj poimenujem to njihovo odločitev in ravnanje? Je bila to nepremišljenost, predrznost, neumnost? To je bila preprosta in nam Primorcem dobro znana v srce vsajena ljubezen do domovine, ko je ogrožena,« je doživeto opisal duh tistega časa. Zaključil pa je s poklonom Stanetu Bačarju: »V njegovi kleti, kjer je delal, sva presedela nešteto večerov in pregledovala ter usklajevala zbrane prispevke. Veliko noči je pri njem do jutranjih ur gorela luč. Bil je natančen in vztrajen pri zbiranju in dokazovanju resnice … Ob 10. obletnici njegove smrti in v znak neizmerne hvaležnosti naj bo ta prispevek posvečen njemu, prvemu predsedniku naše veteranske organizacije, našemu Stanetu

Častni znak Zveze slovenskih častnikov Občini Ajdovščina je prevzel Tadej Beočanin, izročil ga je sekretar Območnega združenja ZSČ Ajdovščina-Vipava Jože NusdorferSlovesni dogodek je bila primerna priložnost za izročitev priznanja Občini Ajdovščina, Častnega znaka Zveze slovenskih častnikov, na predlog Območnega združenja slovenskih častnikov Ajdovščina-Vipava. Priznanje je iz rok sekretarja lokalne organizacije, stotnika Jožeta Nusdorferja, prevzel župan Tadej Beočanin. Sledil je čudovit koncert, na odru Dvorane prve slovenske vlade sta se sprva s samostojnima programoma izmenjala Moški pevski zbor Srečko Kosovel, ki ga vodi dirigent Andrej Makor, ter Pihalni orkester Burja Ajdovščina z dirigentom Andrejem Kobalom, ki sta uvodoma skupaj in nadvse svečano izvedla slovensko himno. Na koncu pa sta se zasedbi ponovno združili in s primorsko himno veličastno zaključili proslavo.