Mednarodna vaja Civilne zaščite - AJDEX 2022

datum: 13.05.2022
kategorija: Novice

Ob vseh športnih, kulturnih in družabnih dogodkih se je minuli konec tedna na območju naše občine odvila še vaja vseh služb Civilne zaščite z mednarodno udeležbo – AJDEX 2022, s poudarkom na iskanju pogrešanih oseb.

Bistveni cilj vaje AJDEX 2022 je bil okrepiti zmogljivosti institucionalnega čezmejnega sodelovanja ter načrtovanje skupnih rešitev v primeru nesreč z usklajenimi preventivnimi ukrepi, ukrepi za pripravljenost in za odziv na nesreče. V vaji so tako sodelovali slovenski, hrvaški in italijanski reševalci. Uporabljena pa je bila oprema, pridobljena preko evropskega projekta Crossit Safer. Glavni organizator je bil Zdravstveni dom Ajdovščina, operativni vodja pa Igor Leban iz Društva reševalnih psov Nova Gorica. Prav iskanje pogrešanih s pomočjo reševalnih psov je bila osrednja vsebina vaje.

AJDEX2020 reševalna vaja foto Alen Milavec  (29).jpgPredpostavka: nad območjem Ajdovščine se je zgodila letalska nesreča, v kateri je bilo udeleženih 8 oseb. Vse osebe so izskočile iz letala in padle neznano kam – iskalna akcija je tako potekala na več lokacijah – pri vodnjakih na plazu Slano blato, na območju akumulacijskega zadrževalnika Vogršček, na Školu nad Ajdovščino, v Palah in v kamnolomu Laže. Skozi vajo se je treniralo po različnih scenarijih, ki običajno spremljajo resnične nesreče. Tako so reševalci utrjevali medsebojno koordinacijo in sodelovanje, tudi med društvi in ustanovami, ter medsebojno sodelovanje različnih služb na intervenciji – prvi najdejo, drugi oskrbijo, tretji odnesejo …

'Pogrešane' je iskalo 11 ekip reševalnih psov oziroma 33 vodnikov in reševalnih psov. Skupaj pa je na vaji sodelovalo preko 100 reševalcev in drugih pripadnikov sil za zaščito, reševanje in pomoč iz različnih društev in ustanov: Zdravstveni dom Ajdovščina, Gasilsko reševalni center Ajdovščina, prostovoljna gasilska društva iz Ajdovščine, Sela, Cola in Šmarij, Društvo za podvodne dejavnosti Soča, Društvo jamarjev Danilo Remškar, Društvo tabornikov Rod Mladi bori, Območno združenje Rdečega križa Ajdovščina, Gorska reševalna služba Tolmin-skupina Ajdovščina, štab Civilne zaščite, uprava Občine Ajdovščina ter dve mednarodni ekipi reševalnih psov iz Italije in Hrvaške. 

Vajo je spremljala tudi mednarodna zasedba ocenjevalcev ter na koncu delo reševalcev in organizatorja vaje nagradila z zelo uspešno oceno.

Vajo je spremljal priznani fotograf Alen Milavec, vabljeni k ogledu fotografij: