Šampion in polna bera medalj

datum: 17.10.2020
kategorija: Novice

Ferjančičev merlot je dobitnik prestižne nagrade.

V tem tednu so v okviru spletnega Kmetijsko-živilskega sejma Agra razglasili rezultate letošnjega mednarodnega ocenjevanja Vino Slovenija 2020. Ob mnogih medaljah, ki so si jih z odličnim pridelkom prislužili ajdovski vinarji, se na Posestvu Ferjančič na Planini blešči šampion, merlot 2017.

Vino Slovenija je največje mednarodno ocenjevanje vin v Sloveniji z bogato tradicijo, saj nemoteno teče že 46 let. Hkrati sta potekali še 10. ocenjevanje EKO vin ter mednarodno ocenjevanje traminarjev. Na vseh treh vinskih tekmovanjih je sodelovalo 173 vinarjev s 639 vzorci iz petih držav. Ocenjevanje je potekalo kozarcipoleti, rezultati pa so bili razglašeni v tem tednu, v okviru Kmetijsko-živilskega sejma Agra, ki zaradi aktualne zdravstvene situacije letos poteka na spletu. Največjega slovenskega vinskega ocenjevanja se redno udeležujejo tudi ajdovski vinogradniki in vinarji, ki stalno dosegajo odlične uspehe. Še posebej ponosni smo na letošnjega šampiona, ta prestižni naziv je osvojil merlot 2017, pridelan in negovan na Posestvu Ferjančič na Planini. Zelo dobre rezultate pa so dosegla tudi druga vina ajdovskih vinarjev in vinogradništev. Kmetija Furlan iz Zavina 33 je ob zlati za modri pinot 2017 in srebrni medalji za malvazijo 2019 prejela tudi veliko zlato medaljo za chardonnay 2019, v Zavinu imajo očitno odlične lege za to sorto, saj je srebrno medaljo osvojil tudi chardonnay 2019, ki ga je pridelal Bojan Furlan (Zavino 19). Tudi na Planino je ob šampionskem nazivu odpotovala kopica medalj: domačija Božič je osvojila dve srebrni (pinela 2019, sauvignon 2019) in eno zlato (bela zvrst 2015); Pr Nežnih imajo srebrni pinelo in sauvignon, oboje letnika 2019; v kleti Vina ŠtranCar pa sta srebrni lanski pinela in zelen. Bogato je v Budanjah: štiri srebrne medalje je osvojil Franc Kodele za sauvignon, zelen, malvazijo in pinelo, vsi lanskega letnika, slednja je letošnje županovo vino, dve srebrni medalji (Cameba 2018, refošk 2019) in zlato (rose 2019) krasita klet Krašna vinogradništva in sadjarstva. Dve zlati medalji za sauvignon 2019 in rebulo 2019 pa se svetita tudi v Malih Žabljah, z odličnim delom si jih je prislužil Peter Bakaršič, Vina Jangus.

Čestitke vsem domačim vinogradnikom in vinarjem, ki pa so že v pričakovanju novega letnika. Vse tako kaže, da nam bo letošnja martinovanjska druženja odnesla korona, kar pa ne bo prav nič vplivalo niti na kakovost, niti na doživetje ob kozarčku najboljšega iz Vipavske doline. Privoščite si ga tudi vi!