Burja povzroča težave

datum: 26.03.2020
kategorija: Novice

Kot da ne bi že sicer imeli dovolj težav, je danes še burja pokazala zobe. Trenutno piha s sunki 130 km/h in več. Gasilsko reševalni center Ajdovščina in ostale službe civilne zaščite rešujejo situacije na različnih lokacijah.

Zadnjih nekaj ur izmenično zapirajo hitro in regionalno cesto, trenutno pa veljajo omejitev 3. stopnje na vipavski hitri cesti, omejitev 2. stopnje na regionalni cesti med Vipavo in Ajševico ter omejitev 1. stopnje med Podnanosom in Vipavo.

lokavec požar 26. 3. Že sinoči so se vnele saje v dimniku stanovanjskega objekta v Vrtovinu, danes pa imajo gasilci zares polne roke dela. Najhuje je v Lokavcu, kjer ena hiša močno gori – trenutno še teče intervencija, zato še ni informacije o vzroku požara. Dvema hišama v Lokavcu pa je odneslo streho. Navsezgodaj zjutraj so gasilci hiteli na Predmejo, kjer je nosilo kose pločevine. Del pločevinaste strehe je odneslo tudi z bivšega Nanosa, nevarne materiale burja nosi tudi po Ribniku. Že zjutraj je odtrgala prometni znak nad prehodom za pešce pri Snici, poleg tega pa lomi drevje in naokoli raznaša vse, kar se ujame vanjo.

Burja 26. 3. 2020 Sreča v nesreči je, da nas je epidemija koronavirusa zaprla v karanteno in da so ajdovske gase prazne. Vseeno bo v teh razmerah dodatna previdnost nadvse na mestu. Predvsem bodite zelo pozorni pri kurjenju vaših peči! Kurilna sezona gre h koncu, dimniki niso več čisti. Ob burji se v dimniku ustvari močan vlek, saje, ki so v bistvu ogljik, pa zažarijo in se vnamejo.

Že včeraj smo poročali, da piha tako imenovana 'temna' oziroma ciklonska burja, katere značilnost je, da piha več ur skupaj, z močnimi sunki v vrtincih. Zato jo tudi občutimo močneje kot običajno burjo. Vremenoslovci pravijo, da naj bi se že danes umirila, v celoti pa bo ponehala jutri dopoldne.