Ana Čufer evropska prvakinja

datum: 11.09.2019
kategorija: Novice

Ana Čufer, članica radiokluba Ajdovščina, je na evropskem prvenstvu v amaterskem radioGoniometriranju pometla z evropsko elito in zmagala v kategoriji W21-Sprint, ter tako dodala bonbonček na torto ob 60 letnici Radiokluba Ajdovščina.

To je po štirinajstih letih prva zmaga za Slovenijo, člani ajdovskega Radio kluba pa so se tudi sicer imenitno odrezali, saj so bili skoraj v vseh disciplinah, v katerih so nastopili, najboljši slovenski predstavniki. Amatersko radioGoniometriranje« je uraden izraz za tehnično-športno disciplino, ki je kombinacija orientacijskega teka in radioamaterstva, po domače pa ji pravijo 'lov na lisico'. Tekmovalci namreč s pomočjo posebnih radijskih sprejemnikov v naravi iščejo skrite oddajnike oziroma 'lisice'.

ana19aEvropsko prvenstvo je potekalo od 2. do 8. septembra 2019 na Rogli, kjer se je merilo 353 tekmovalcev iz 27 držav. Že drugi tekmovalni dan je bil prvi srečen dan za Slovenijo, saj je Ana zmagala v disciplini Sprint – vseh deset lisic je polovila v 16 minutah in 16 sekundah.  Tudi v naslednji disciplini Classic 1 je bila Čuferjeva v svoji starostni kategoriji do 21 let uspešna in si okoli vratu obesila še drugo medaljo, tokrat bronasto. Za vseh pet lisic je porabila dobrih 50 minut. V soboto je tekmovanje v disciplini Classic 2 začinil dež, Čuferjeva pa je dvema medaljama dodala še 9. mesto, medtem ko sta Nik Gregorič in Stanko Čufer vsak v svoji kategoriji osvojila 8. mesto.

Rogla se je izkazala za zahtevno tekmovališče, saj sta se dva nastopajoča izgubila, veliko dela pa je imela tudi medicinska ekipa.

Za Radioklub Ajdovščina Bogomir Bajc-S56UEF