Delavnica »Naredite korak za prihodnost«

V Ajdovščini je v okviru priprave Celostne prometne strategije v četrtek, 13. oktobra 2016, potekala delavnica »Naredite korak za prihodnost«

Na Lavričevem trgu so se zbrali številni mimoidoči dijaki, starejši prebivalci in mamice z mlajšimi otroki. Ti so se sprehodili po velikem letalskem posnetku mestnega središča in na njem označili svoje vsakodnevne poti, ki so bile različno obarvane glede na vrsto mobilnosti. Modra za avtomobilski promet, rumena za javni promet, bela za pešačenje in rdeča za kolesarjenje. Končna slika zemljevida je pokazala, da je bila večina mimoidočih, ki je sodelovala v delavnici, pešcev in kolesarjev, ki svoje vsakodnevne poti, predvsem znotraj naselja, opravljajo na trajnostni način. Označenih poti, ki bi jih mimoidoči opravljali z avtomobilom in javnim prometom je bilo le nekaj, ti se očitno vozijo v smeri proti Novi Gorici. Nekateri pa pot s kolesom opravljajo v smeri Štanjela in proti Grivčam.  

Ob delavnici so na Lavričevem trgu, ki je bil ta dan zaprt za promet, potekale tudi številne druge aktivnosti za spodbujanje trajnostne mobilnosti. Dijaki tehniškega centra so predstavili električno vozilo Smart, ki so ga pod vodstvom menotrja Mirana Mozetiča predelali sami, predstavljena so bila tudi električna kolesa, najmlajši pa so na mini kolesarskem poligonu lahko preizkusili svoje spretnosti.