Bogato bomo obeležili svetovni dan Zemlje

datum: 19.04.2024
kategorija: Novice

V ponedeljek, 22. aprila, bomo obeležili svetovni dan Zemlje, ki letos poteka pod sloganom »planet proti plastiki«, želi letos še posebej opozoriti da za kakovostno življenje vseh potrebujemo čist planet. Dan bomo bogato obeležili v Ajdovščini – z osrednjim dogodkom Zavoda za gozdove RS, ki bo dopoldan predstavil Naravoslovno učno pot ob Hublju ter s popoldansko projekcijo dokumentarca Temni pokrov sveta in pogovorom z avtorji – dogodek prireja Univerza v Novi Gorici.

tZavod za gozdove Slovenije ob svetovnem dnevu Zemlje že tradicionalno organizira vodenje po 14 izbranih gozdnih učnih poteh po Sloveniji, ki so namenjene izobraževanju in spoznavanju slovenskih gozdov ter gozdarstva. So pomemben pripomoček, s katerim želimo javnosti približati zanimivosti o gozdovih in pomen gozdarstva ter prispevati k razvoju turizma na podeželju, kot ene ključnih gospodarskih dejavnosti v Sloveniji.  Osrednjo prireditev na ta dan Zavod za gozdove Slovenije organizira na Naravoslovni učni poti Ob Hublju v Ajdovščini. Ob 9. uri bodo zbrane najprej nagovorili predstavniki gozdarskih ustanov, v imenu Občine Ajdovščina bo zbrane pozdravil podžupan Matjaž Bajec, nato pa bo sledil voden sprehod po gozdni učni poti. 

Univerza v Novi Gorici pa ob svetovnem dnevu Zemlje vabi na projekcijo filma Temni pokrov sveta in pogovor z avtorji filma: Matevžem Lenarčičem, Amirjem Muratovićem, Radom Likonom in prof. dr. Grišo Močnikom. Temni pokrov sveta je film, za katerim ne stoji kapital, temveč entuziasti in ljudje, ki verjamejo, da samo z aktivnim sodelovanjem lahko nekaj naredimo za boljši jutri. Projekcija filma bo v ponedeljek, 22. aprila, ob 17. uri, v Dvorani prve slovenske vlade, vstop bo prost.

Z udeležbo na enem ali drugem dogodku (ali obeh) boste pokazali, da vam je mar za naš planet. Prijazno povabljeni.