160 let knjižnega bogastva

datum: 18.04.2024
kategorija: Novice

V Lavričevi knjižnici Ajdovščina so včeraj slovesno počastili častitljivo 160. obletnico ustanovitve čitalnice v Ajdovščini z odkritjem kipa Karla Lavriča. Slavnostni govornik je bil podpredsednik vlade RS Matej Arčon, župan Tadej Beočanin je ponosni naslednici čitalništva Lavričevi knjižnici ob častitljivi obletnici poklonil jubilejno priznanje. Čestitke!

tLavričeva knjižnica Ajdovščina se je včeraj s slovesnostjo spomnila svojih korenin in počastila 160. obletnice od ustanovitve "Slovenske Čitavnice v Ajdovšni", ki ji je le nekaj mesecev pozneje sledila ustanovitev "Čitavnice v Ipavi. Preteklost Lavričeve knjižnice Ajdovščina nas iz prve roke uči, kako pomembna je bila v očeh njenih ustanoviteljev zamisel o čitalnicah kot o prostoru emancipacije slovenskega jezika. »Slovenska Čitavnica v Ajdovšni« je bila gonilo takratnega družbenega in zlasti kulturnega preboja, ki ga je sprožil dr. Karel Lavrič. Prav njemu so na slovesnosti posvetili posebno mesto in čast z odprtjem doprsnega kipa, ki ga je zasnoval domačin iz Ajdovščine, nečak Vena Pilona, slikar Julij Lenščak. »Po nekaj poskusih na lokacijah drugod v knjižnici je dozorelo spoznanje, da je pravo mesto tpoprsja pred knjižnico, v vidnem polju obiskovalca in na mestu, ki mu pritiče. Doprsni kip dr. Karla Lavriča na novi lokaciji na sredini stopnišča pride polno do izraza, opozarja pa na čas, ki ga je prehodila knjižnica od »Slovenske Čitavnice v Ajdovšni« do današnje knjižnice,« pojasnjujejo v Lavričevi knjižnici. Direktor Artur Lipovž je v svojem nagovoru izrazil težnjo po nadaljevanju doslej zastavljene knjižne niti, ki Lavričevi knjižnici Ajdovščina prinaša uspešno pot. »Želimo si čimbolj sodobne in dobro opremljene knjižnice, z naraščujočim članstvom, pri tem smo uspešni. Želimo pa si tudi več prostora,« je še dodal.

tSlovesnost je pod taktirko Petra Avbarja potekala z orisom pomembnih mejnikov, ki so zaznamovali dolgo dobo od ustanovitve čitalnice do današnjih dni, ko njena ponosna naslednica Lavričeva knjižnica neguje knjižno bogastvo. Lavričeva knjižnica nudi varen knjižni pristan mnogoterim posameznikom, šolam, društvom in gostujočim ustvarjalcem. Vsakemu, ki si želi knjižnega navdiha, so na široko odprta vrata. Vse bolj raste tudi članstvo, krepi se veja gostujočih avtorjev in zlasti cveti kulturni utrip lokalne skupnosti, česar se veseli tudi župan Tadej Beočanin, ki je v svojem govoru izpostavil: »Izjemno ponosen sam, da Lavričeva knjižnica Ajdovščina krepi kulturno dogajanje na Ajdovskem in širše. Knjižnica diha z mestom ter nudi priložnosti za razvoj bralne pismenosti tudi onkraj meja skupnosti. Prepričan sem, da bo današnja obletnica dala še dodaten zagon za nadaljnjo uspešno krepitev knjižnega ustvarjanja. Nenazadnje je 160-letnica čitalništva na Ajdovskem izjemna obletnica, zato na tem mestu njeni tponosni naslednici Lavričevi knjižnici Ajdovščina čestitam in poklanjam jubilejno priznanje. Naj bo to prijetna spodbuda tako za knjižnico kot za vse tiste, ki se s knjižnim bogastvom tako ali drugače ukvarjate in krepite kulturni utrip v naši skupnosti

Slavnostni govor je pripravil podpredsednik vlade RS, minister Matej Arčon, ki je izpostavil izjemno vlogo knjižnic, ki jo te imajo še danes. »Podatek, da je bila v lanskem letu skoraj tretjina prebivalcev občina Ajdovščina in Vipava vključenih v Lavričevo knjižnico, pove veliko o knjižnici in njeni sposobnosti povezovanja z ljudmi, pa tudi o prebivalcih tega dela Vipavske doline.«

tOb bok slovesnosti je tekom dne v knjižnici potekalo slavje tudi s spremljajočimi dejavnostmi. Odvijali so se vodeni ogledi in nagradne igre z namenom čim večje promocije in dostopnosti knjižnega gradiva. Lavričevi knjižnici čestitamo in želimo uspešno nudenje knjižnega navdiha tudi v prihodnje!