Zopet uspešni s tremi dobljenimi projekti

datum: 25.03.2024
kategorija: Novice

Februarja 2012 je močna burja povzročila hudo erozijo v dolini - s polj je rodovitno zemljo odnašalo v vodotoke ali nanašalo zamete

Z novimi kar tremi dobljenimi projekti na programu Italia-Slovenija lahko dokončno potrdimo, da smo si utrdili ime vsestranskega in uspešnega partnerja na evropskih projektih. Kot sodelujoči partner na dveh in vodilni na enem bomo zopet močno prisotni pri izvajanju aktivnosti na evropski ravni, kjer bomo z več kot pol milijona evrov reševali čezmejne izzive.

V projektu Ero-STOP bomo reševali problematiko erozije na neurbanih področjih, ki do sedaj ni bila izrazita, s spremembami podnebja pa postaja pereč problem. Splošni cilj projekta je ustanovitev ekspertne skupine in priprava čezmejnega akcijskega načrta za izvajanje preventivnih in sanacijskih ukrepov na neurbanih območjih, ki jim grozi oziroma jih je že prizadela erozija. Občina Ajdovščina želi s projektom Ero-STOP celovito pristopiti k reševanju problematike erozije na strmih območjih. V osnovi bomo v sodelovanju z ostalimi partnerji najprej analizirali obstoječe zemljevide erozijske dovzetnosti in s pomočjo GIS prostorskih analiz in terenskih ogledov zemljišč identificirali območja, dovzetna za erozijo, in jih evidentirali v dodelanih kartografskih zemljevidih. Novo pridobljene podatke bo nato mogoče vključiti v orodja za načrtovanje prostorskih ukrepov. Konkretno, v okviru projekta bomo izdelali projektno dokumentacijo za sanacijo erozije na strmem pobočju ter kasneje sanacijo tudi izvedli.      

 

S projektom CO ADRIA bo Občina Ajdovščina za namen premagovanja podnebnih sprememb skupaj s slovenskimi in italijanskimi partnerji ustanavljala EZTS oziroma evropsko združenje za teritorialno sodelovanje. Stremljenje za podnebno nevtralnostjo na čezmejnem območju, v okviru katerega bo potrebno usklajevanje ukrepov za izboljšanje energetske učinkovitosti, zmanjšanje emisij ter spodbujanje uporabe obnovljivih virov energije v ključnih sektorjih, se namreč ne končuje z regionalnimi oziroma nacionalnimi mejami, temveč gre za izzive, ki jih je potrebno reševati skupaj. Prav iz tega razloga bo nastalo omenjeno teritorialno združenje, ki bo spodbujalo konkretni čezmejni model sodelovanja, saj partnerje združuje v enotno strukturo, ki je pristojna za delovanje na obeh straneh meje in ki bo nekoč imela možnost širitve tudi izven svojih meja – na države, ki mejijo na programsko območje.

Preverjanje znanja ekip prve pomoči Projekt CROSS ALERT pa bo nagovarjal potrebe civilne zaščite, in sicer se bo osredotočal na prve posredovalce. Sistem laičnih, a dobro usposobljenih prvih posredovalcev namreč predstavlja pomemben člen pri izvajanju nujne medicinske pomoči, še posebej na zelo težko dostopnih ali oddaljenih krajih. V Sloveniji je ta sistem že dodobra razvit, vendar manj uporabljen v primeru naravnih nesreč na težko dostopnih terenih. Že nekaj časa je prisoten tudi v Ajdovščini, v Italiji pa ga zaenkrat še ni. Ena od glavnih aktivnosti Občine Ajdovščina, tokrat v vlogi vodilnega partnerja, bo zato pilotna izvedba za izboljšanje odzivnosti reševalcev v primeru naravnih nesreč na območju obeh držav, ki bo potekala s poskusno vzpostavitvijo SOS točk za namen iskanja pogrešanih oseb. Točki bosta umeščeni na težje dostopnih območjih med občinama Ajdovščina in Postojna ter ob državni meji med Italijo in Slovenijo, da se preveri možnost za posredovanja reševalcev ne glede na regionalno pripadnost.

Za primere iskanja pogrešanih oseb na nedostopnih območjih bomo v okviru zadnjega od treh sodelovanj nabavili štirikolesnike in reševalna gorska kolesa, veliko pa bomo pridobili tudi v okviru prvih dveh. Omenjeni projekti namreč ne prinašajo le za dobrega pol milijona sofinanciranih evropskih sredstev ter neposredne koristi za lokalno prebivalstvo, temveč, kar je še pomembneje – z vključevanjem v reševanje izzivov na evropski ravni možnost prispevati tudi širše.