Dobro vzdrževano kolo pelje bolje in dlje

datum: 21.09.2021
kategorija: Evropski teden mobilnosti

V letošnji Evropskem tednu mobilnosti vas spodbujamo k pogostejši rabi kolesa namesto avtomobila, za vsak dan, ali pa za občasna potepanja. Vsaka tako opravljena pot bo predvsem koristna za vas, hkrati pa je to tudi vaš prispevek k trajnostni mobilnosti. Kolesarske ture bodo na dobro vzdrževanem kolesu tekle še bolj gladko, zato vam v današnjem prispevku ponujamo nekaj nasvetov, ki bodo vašemu kolesu podaljšale življenjsko dobo, vam pa prihranili živce in denar.

servis za kolesaKolesarjenje je nadvse priljubljeno in se razvija v vseh mogočih smereh. Temu primerna je ponudba koles na trgu, toliko različnih je, da se je marsikdaj težko odločiti katero je primerno …  Ne glede na vrsto kolesa pa ob nakupu ne pozabite, da boste za osnovno vzdrževanje potrebovali nekaj kosov orodja, prilagojenega vašemu kolesu.  

Osnovni komplet orodij naj vsebuje večnamensko orodje z osnovnimi ključi, ki omogočajo nastavitve položaja krmila, višine in naklona sedeža, in se ujemajo z vijaki in maticami na vašem kolesu. Prav tako je pametno imeti vse potrebno za zamenjavo in popravilo zračnic – orodje za snemanje plaščev, krpice, lepilo, dobro tlačilko ter vse potrebno za mazanje verige, torej suha krpa in olje ali razpršilo za mazanje.

Novo kolo najprej pravilno nastavite po svoji meri – višino sedeža, krmilo – obilo nasvetov kako to pravilno storiti boste našli na spletu.

Pred vsako vožnjo preverite delovanje zavor, če so ključni deli dobro pritrjeni, pritisk v pnevmatikah, če so pedali nepoškodovani in brez okvar. Tlak v pnevmatikah naj bo vedno optimalen (označen je na plašču), redno ga kontrolirajte, tako bodo vaši plašči manj obrabljeni.

Posebno pozornost namenite delovanju zavor in obrabljenosti zavornih oblog, saj so ključnega pomena za varnost! Pomembno je, da so pravilno nastavljene – zavorne obloge morajo biti poravnane z obročem in nanj pritiskati enakomerno in s celo površino. Preglejte obloge – da niso preveč izrabljene, sčasoma pa lahko postanejo trde, tudi v tem primeru jih je treba zamenjati. Če niste vešči nastavljanja zavor, se raje obrnite na servis.

Vaše kolo naj bo čisto, očedite ga lahko kar z vodo in nekaj milnice. Redno oljite tudi verigo, da bo dlje zdržala. Preden jo namažete, jo očistite in osušite – za čiščenje členov bo najbolj uporabna stara zobna ščetka. POZOR – uporabljajte le olja, ki so temu namenjena (WD-40 ne bo primerno, niti strojno olje!!).

Če ste zaključili vašo kolesarsko sezono, kolo s temeljitim čiščenjem in pregledom delovanja pripravite na zimsko spanje, da boste spomladansko sezono začeli dobre volje. Če pa vreme ne kroji vašega kolesarjenja, potem kolo pozimi še posebej čistite, saj je nasoljeno od soli iz cestišč.

Kljub rednemu domačemu vzdrževanju pa je tako kot avtomobil tudi kolo pametno občasno odpeljati na servis, kjer naj poskrbijo za tista popravila, ki jih sami ne morete ali ne znate urediti. Sodobna kolesa namreč marsikdaj terjajo preglede in posege strokovnjaka, takih mojstrov pa se v Ajdovščini ne manjka. 

No, če vam kolo ponagaja v mestu Ajdovščina – preluknjate zračnico ali kaj podobnega – je pomoč stalno na voljo. Že na začetku poletja sta bila v kolesarskem središču v Palah in na kolesarski točki ob Hublju nameščeni servisni stojali z vsem potrebnim za hitro popravilo kolesa.