V znamenju besedne, likovne in glasbene umetnosti

datum: 11.09.2020
kategorija: Novice

Pilonovi negativi

Pilonova galerija z dopoldansko predstavitvijo knjige Orakelj slikarjev in večernim odprtjem razstave Pilonovih negativov fotografij pričenja obeleževanje 50. obletnice smrti našega največjega slikarja. Hkrati pa se nocoj v Vipavskem Križu pričenja cikel glasbenih večerov Jesenske serenade.

Že dopoldan bo v Pilonovi galeriji predstavljena nova dvojezična izdaja Oraklja slikarjev, ki ob dveh Orakelj slikarjevoriginalnih Pilonovih besedilih prinaša številne reprodukcije likovnih del mojstra slovenskega ekspresionizma. Besedila so prvotno izšla v francoščini leta 1968 pri Jeanu Vodainu v obliki umetniškeknjige, leto kasneje pa še v slovenščini – za to izdajo je poskrbel Pilon sam. Humorno piše o znanih in manj znanih umetnikih pariške šole, v knjigi pa je objavljenih 130 ugank v francoskem jeziku ter 100 v slovenščini.  Novo dvojezično izdajo Oraklja slikarjev spremljajo besedila urednice in prevajalke ter direktorice pariške založbe Editions franco-slovènes et Cie Zdenke Štimac, direktorice Pilonove galerije Tine Ponebšek in pobudnika nastanka knjige Dominiqua Pilona. Knjigo bo mogoče kupiti v Pilonovi galeriji.

Zvečer, ob 19. uri, pa bo v galeriji še odprtje razstave z naslovom Pilonovi negativi fotografij iz fonda dr. Engelberta Besednjaka in Rozalije Vuk. Razstava je nastala v sodelovanju s Pokrajinskim arhivom v Novi Gorici, ki mu je družina leta 2017 v hrambo zaupala umetniško zapuščino. Predvsem gre za gradivo, ki je nastalo ob delovanju Tajne krščanske organizacije, v katerem se nahaja tudi okrog 180 negativov ter portretni fotografiji Engelberta Besednjaka, delo Vena Pilona. Razstavo si bo mogoče ogledati vse do 15. novembra.

Umetniški večer bo ob 20. uri v Grajski kleti v Vipavskem Križu zaokrožil še uvodni koncert iz niza Kvarter violončel - Jesenske serenadeJesenske serenade 2020, z naslovom Prostranost. Predstavil se bo kvartet violončel: Katarina Kozjek, Izak Hudnik, Sebastian Bertoncel in Tamara Gombač. Gre za violončeliste mlajše generacije, vsi so svojo glasbeno pot pričeli na ljubljanski Akademiji za glasbo, svoj glasbeni izraz pa kasneje oblikovali na različnih evropski univerzah in mednarodnih seminarjih s svetovno znanimi glasbeniki. Za nocojšnji koncert so izbrali atraktiven program originalnih del za kvartet violončel skladateljev slovanskih korenin. Jesenske serenade, ki jih prireja Glasbena mladina ljubljanska v Ajdovščini pa že nekaj let gosti Zveza kulturnih društev Ajdovščina, bodo ljubitelje klasične glasbe razveseljevale še tri zaporedne petke, prihodnjič v Lavričevi knjižnici Ajdovščina.

Obeta se torej umetniško bogat petek, privoščite si svoj kos umetniškega doživetja, pa ne pozabite na samozaščitno ravnanje.