Bendima na vrhuncu

datum: 12.09.2020
kategorija: Novice

Prava vipavska trgatev

Čeprav letošnja bendima ni tako očitna, saj je po naših cestah precej manj traktorjev kot v prejšnjih letih, pa je v vinogradih nadvse živahno. Vreme je ves čas vegetacije lepo služilo, letina je količinsko in kakovostno dobra, vrhunec trgatve bo ta konec tedna.

Letošnja letina bo odlična, saj je vreme skozi čas rasti in dozorevanja grozdja dobro služilo. Zadnjih 14 dni je bil sicer vrh Vipavskih gričev opazen pojav suše, ki pa ni vplival na kakovost že sicer sladkih grozdov. Na drugi strani pa je prav suho vreme zaustavilo pojav gnilobe, ki se je začela pojavljati ponekod v nižjih predelih. Če se bodo še kletarji dobro odrezali, potem zna biti ta letnik po kakovosti izvrsten, po količini pa Trgatev v polnem teku.po pričakovanjih, torej normalen. Prvi vinogradi so bili potrgani že pred desetimi dnevi, predvsem bele sorte, ki so jih vinarji namenili za peneča vina, za kar je potrebne nekaj več kisline. Peneča vina so na Vipavskem v zadnjem obdobju pravi modni hit. S takšno tehnološko predelavo, ki pa je pogojena z znanjem in dobro opremo v kleti, se praktično ukvarja vsaka malo večja vipavska vinogradniška hiša. Vrhunec letošnje bendime bo konec tedna, ki je pred nami, ko bo potrgan večji del belih sort, saj grozdne jagode kar pokajo od sladke sočnosti, vremenska napoved pa obeta jasno nebo in visoke temperature. Rdeče sorte imajo še nekaj časa za plemenitenje. Če bo šlo vse po sreči, bodo zadnje trgatve potekale konec septembra ali celo v prvih oktobrskih dneh.  

Če smo v preteklih letih obdobje bendime na Vipavskem zaznali po kolonah traktorjev, ki so se s polnimi prikolicami počasi premikali proti Vipavi, letos temu ni tako. »Dobro je, da so se kmetje znali organizirati in večji delež grozdja predelajo sami doma na kmetijah, zato se proizvodnja grozdja ohranja. Če nebi imeli vinarjev, bi danes po vinogradih rasla robida,« je prepričan Rajko Črv, kmetijski svetovalec za področje vinogradništva na Kmetijsko svetovalni službi v Ajdovščini. Vinogradniki se namreč trudijo svoj pridelek vnovčiti po ekonomski ceni, kar najbolj učinkovito dosežejo z lastnim trženjem vina. Vino domačih vinogradnikov je vrhunsko, to dokazujejo tudi ocene na občinskih vinskih ocenjevanjih, ki so iz leta v leto višje. Glede na odlične napovedi za letošnjo letino se lahko že veselimo pokušine.