Slovensko-bavarski čebelnjak

datum: 20.05.2020
kategorija: Novice

Panjska končnica avtorice Silve Karim z naslovom Travnik

Današnji 20. maj je svetovni dan čebel. Na poseben način so ga počastili v Münchnu - na strehi policijske inšpekcije 11 v središču mesta namreč stojita slovenski in bavarski čebelnjak, ki ju krasijo poslikave – eno od panjskih končnic na slovenskem čebelnjaku je poslikala ajdovska umetnica Silva Karim.

Slovenski čebelnjak Decembra leta 2017 je OZN, na predlog Slovenije, razglasila 20. maj za Svetovni dan čebel. Na ta dan se je leta 1734 rodil pionir sodobnega čebelarstva Anton Janša. Generalni konzulat RS v Münchnu je v sodelovanju z Zvezo društev slovenskih likovnih umetnikov pripravil poseben projekt počastitve svetovnega dneva čebel. Münchenska policija na strehah svojih policijskih postaj že sicer goji čebele. V teh dneh pa bosta na strehi policijske inšpekcije 11 v središču mesta predstavljena čebelnjaka, katerih panjske končnice so poslikali bavarski in slovenski umetniki.

Panjska končnica, poslikana deščica, ki zapira čebelji panj, je kot ljudska umetnost prisotna po vsej Sloveniji od 18. stoletja naprej.  Znanih je več kot 600 različnih motivov, po večini so jih ustvarjali slikarji samouki. Čebelarji so jih nameščali na svoje panje, da so jih ločili od drugih. Prvotno so bile panjske končnice poslikane s sakralnimi motivi, ki naj bi varovali čebele. Sčasoma so nabožnim poslikavam dodajali posvetne motive, razna sporočila, nato se na panjskih končnicah pojavijo zgodovinski, vojni dogodki, prizori iz vsakdanjega kmečkega življenja, praznovanj, upodobitve živali in izdelkov ljudske obrti. Najbolj pa so znane poslikave, ki opozarjajo na človeško neumnost.

Izbor panjskih končnic za slovenski čebelnjak na strehi münchenske policijske inšpekcije je opravila kustosinja projekta Olga Butinar. Med devetimi izbranimi izdelki je tudi poslikava z naslovom Travnik, avtorice Silve Karim, umetnice iz Ajdovščine. Slovenski čebelnjak pa krasijo še poslikave Klavdija Tutte, Agate Pavlovec, Igorja Banfija, Aleša Sedmaka, Roberta Lozarja, Klemna Zupanca in Nataše Mirtič.