Prvi koraki v namakanje

datum: 30.04.2019
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina začenja s pripravo dokumentacije za izgradnjo razvodnega namakalnega sistema na območju občine. Aktivnosti gradnje namakalnega sistema se začnejo z ozaveščanjem, seznanjanjem in informiranjem lastnikov oziroma uporabnikov kmetijskih zemljišč na predvidenem namakalnem območju. Prvi dve srečanji z lastniki oziroma uporabniki kmetijskih zemljišč sta že bili v Velikih Žabljah in na Brjah.

 Predvideno namakalno območje zajema območje, ki ga omejuje zadrževalnik Vogršček na zahodu, mesto Ajdovščina na vzhodu, hitra cesta Razdrto – Vrtojba na severu in reka Vipava na jugu.

Naslednji dve srečanji bosta v Ajdovščini in v Selu: v torek, 7. maja ob 20.00 bo srečanje v Domu krajanov Ajdovščina, naslednjega dne, torej v sredo, 8. maja ob 20.00 pa v Kulturnem domu v Selu.

Občina Ajdovščina in kmetovalci so postavljeni pred ključno odločitev, pomembno za nadaljnji razvoj namakanja Vipavske doline oziroma kmetijstva, zato so lastniki in uporabniki kmetijskih zemljišč vabljeni, da se sestankov in predstavitev udeležujejo ter s sodelovanjem prispevajo in sooblikujejo razvoj kmetijstva Vipavske doline. Na dosedanjih dveh srečanjih so imeli kmetje veliko vprašanj in predlogov. Med drugim jih je zanimalo, kolikšni bodo letni stroški vzdrževanja namakalnega sistema, med katerimi načini namakanja bodo lahko izbirali in kaj se bi zgodilo, če vsi ne bi podali soglasja za gradnjo sistema po njihovem zemljišču. Opozorili so tudi, da je potrebno namakalni sistem pravočasno zaščititi pred poplavami. Skrbi jih tudi, kako bo ob večji pridelavi s trženjem pridelkov, če so že danes težave …