Nedavno deževje napolnilo vodne vire, burja pa podaljšala požarno ogroženosti

datum: 09.08.2017
kategorija: Novice

Hubelj je reka, v deževnem obdobju pa hudournik, ki teče skozi Ajdovščino. Izvira iz treh kraških izvirov (slapov) ob vznožju vzpetine Navrše, 2,5 km severno od naselja in se pri vasi Dolenje izliva v reko Vipavo. Vsi slapovi so vidni le v deževnem obdobju.

Kljub nedavnemu neurju v naši občini še vedno velja razglas o veliki požarni ogroženosti okolja – vlago je namreč sproti sušila burja. Je pa deževje vendarle napolnilo vodne vire, tako da imajo vodovodni sistemi, ki so v času vročinskega vala delovali na robu svojih zmogljivosti, dovolj zalog.

 Osrednji vodovodni sistem na Hublju je, čeprav s skrajnimi močmi, zmogel vročinski val – vsa načrpana voda je bila sproti porabljena. Problem bi lahko nastal, če bi prišlo do večjega odvzema, kar pa se na srečo tokrat ni zgodilo. Se pa Komunalno stanovanjska družba Ajdovščina, ki je upravljalec vodovodnih sistemov v naši in vipavski občini, prizadeva za dogradnjo večjega rezervoarja. Sicer pa največ vode porabimo med 8. in 10. uro zvečer, dnevno kar okoli 5000 kubikov. Hubeljska voda je čista in dobra, le pri uporabnikih na koncu sistema se je v času največje vročine precej segrela.

Nekateri manjši vodovodni sistemi pa so klonili pred vročino. Prebivalci, ki se oskrbujejo iz vodovodnega sistema Strelice in Podkraj, tako še vedno ne smejo zalivati vrtov in prati avtomobilov.

Opozoriti velja, da na območju občine Ajdovščina še vedno velja razglas o veliki požarni ogroženosti naravnega okolja. V naravi je prepovedano kuriti, odmetavati goreče ali druge predmete ali snovi, ki lahko povzročijo požar,  uporabljati predmete, naprave ali izvajati aktivnosti, ki lahko povzročijo požar, ter izvajati ognjemete.  

Za prihodnje dni pa vremenoslovci že napovedujejo dež, vode torej ne bo zmanjkalo.