Javni razpis za spodbujanje neposrednih investicij v občini Ajdovščina v letu 2016

datum: 21.07.2016
kategorija: Javni razpisi

Občina Ajdovščina na podlagi Statuta Občine Ajdovščina (Ur. l. RS, št. 44/2012 in 85/2015), Odloka o proračunu Občine Ajdovščina za leto 2016 (Uradni list RS, št. 92/2015 in 48/2016), Pravilnika o dodeljevanju proračunskih sredstev za pospeševanje razvoja gospodarstva v občini Ajdovščina (Uradni list RS, št. 34/2015 in 93/2015) ter Priglašene sheme državne pomoči »Spodbujanje razvoja gospodarstva v občini Ajdovščina« (št. priglasitve: M001-5879914-2015), objavlja Javni razpis za spodbujanje neposrednih investicij v občini Ajdovščina v letu 2016.

1. PREDMET JAVNEGA RAZPISA  

Predmet javnega razpisa je dodelitev državne pomoči za spodbujanje novih investicj za ustvarjanje novih delovnih mest na območju občine Ajdovščina.

Državna pomoč se dodeli za nakup stvabnega zemljišča v conah »V Talih« in »Na Rusnah 1« na katerih podjetja načrtujejo zgraditi poslovno-proizvodne objekte in ustvariti nova delovna mesta na območju občine Ajdovščina.

Državna pomoč se ne dodeli za investicijske projekte v naslednje dejavnosti:

1.      primarni sektor kmetijske proizvodnje,

2.      sektor ribištva in akvakulture, kakršno zajema Uredba (EU) št. 1379/2013 z dne 11. decembra 2013 o skupni ureditvi trgov za ribiške proizvode in proizvode iz ribogojstva in o spremembi uredb Sveta (ES) št. 1184/2006 in (ES) št. 1224/2009 ter razveljavitvi Uredbe Sveta (ES) št. 104/2000 (UL L št. 354 z dne 28. 12. 2013, str. 1),

3.      predelava in trženje kmetijskih proizvodov, kadar je znesek državne pomoči določen na podlagi cene ali količine takih proizvodov, ki so kupljeni od primarnih proizvajalcev ali jih je dalo na trg zadevno podjetje, ali kadar je državna pomoč pogojena s tem, da je delno ali v celoti prenesena na primarne proizvajalce,

4.      dejavnosti trgovine, gradbeništva, izobraževanja ter zdravstvenega in socialnega varstva,

5.      povezane z izvozom, ki je neposredno povezan z izvoženimi količinami, z vzpostavitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi stroški v zvezi z izvozno dejavnostjo. Prav tako se ne dodelijo, če bi se uporabi domačega blaga dajala prednost pred uporabo uvoženega blaga.

Državna pomoč se ne dodeli podjetju, ki je v postopku vračanja neupravičeno prejete državne pomoči na podlagi odločbe Evropske komisije, ki je to pomoč razglasila za nezakonito in nezdružljivo z notranjim trgom Evropske unije.

Državna pomoč se ne dodeli podjetjem:

-          ki nimajo poravnanih zapadlih obveznosti do Občine Ajdovščina ali do države,

-          so v skladu z določbami zakonodaje v postopku prenehanja, v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali postopku likvidacije,

-          so v težavah v skladu z zakonodajo o reševanju in prestrukturiranju družb v težavah,

-          ali so lastniško, upravljavsko ali kakorkoli drugače povezana s podjetji, ki so v skladu z določbami zakonodaje v postopku prenehanja, v stečajnem postopku, postopku prisilne poravnave ali postopku likvidacije.

Državna pomoč se ne dodeli podjetju, ki je zaprlo enako ali podobno dejavnost v Evropskem gospodarskem prostoru v dveh letih pred zahtevkom za pomoč za naložbe, ali ki ima v trenutku zahtevka za pomoč (t.j. prijave na javni razpis) konkretne načrte za zaprtje take dejavnosti v dveh letih po dokončanju začetne naložbe, za katero je bila zaprošena pomoč na zadevnem področju.

2. NAMEN JAVNEGA RAZPISA 

Namen javnega razpisa je privabljanje novih podjetij z investicijskimi projekti na območje občine Ajdovščina, ki bodo

-       zagotavljala nova delovna mesta oz. zaposlitve, in sicer predvsem v panogah z višjo dodano vrednostjo,

-       prispevala k skladnejšemu regionalnemu razvoju.

Državna pomoč se ne dodeli za investicijske projekte, ki niso v skladu z namenom javnega razpisa, intenzivnostjo pomoči ter upravičenostjo stroškov.

3. CILJ JAVNEGA RAZPISA 

Cilja razpisa sta:

-       podpreti najmanj dve podjetji, ki bosta investirali na območju poslovnih con »V Talih« ter »Na Rusnah«,

-       odpreti najmanj 20 novih delovnih mest na območju občine Ajdovščina.

4. OBLIKA POMOČI – DRŽAVNA POMOČ: 

Dodeljena sredstva po tem povabilu za upravičena podjetja predstavljajo državno pomoč, priglašeno s shemo »Spodbujanje razvoja gospodarstva v občini Ajdovščina« (številka priglasitve: M001-5879914-2015).

Dodeljena sredstva po tem razpisu ne smejo preseči dovoljene intenzivnosti državne pomoči. Dovoljena intenzivnost državne pomoči znaša do 100 % upravičenih stroškov. Državna pomoč se dodeli kot nepovratna sredstva v obliki dotacije.

Občina bo v okviru obravnave vlog pred dodelitvijo državne pomoči preverila pogoje, ki so opredeljeni v tem javnem razpisu. V primeru, da podjetje ne bo izpolnjevalo navedenih pogojev, mu Občina državne pomoči ne bo dodelila.

Sredstva po tem javnem razpisu se dodeljujejo na podlagi pravila de minimis v skladu z Uredbo Komisije EU 1407/2013, z dne 18. decembra 2013, o uporabi členov 107 in 108 Pogodbe o delovanju Evropske unije pri pomoči de minimis (Uradni list EU L 352, 24. 12. 2013). Skupni znesek pomoči de minimis, dodeljen istemu enotnemu podjetju, ne sme presegati 200.000 evrov v katerem koli obdobju zadnjih treh proračunskih let, ne glede na obliko ali namen pomoči ter ne glede na to, ali se pomoč dodeli iz sredstev države, občine ali EU (v primeru podjetij, ki delujejo v komercialnem cestnem tovornem prevozu, znaša zgornja dovoljena meja pomoči 100.000 evrov). Državna pomoč ne sme biti namenjena izvozu, oziroma z izvozom povezani dejavnosti v tretje države ali države članice, ko je pomoč neposredno povezana z izvoženimi količinami, z ustanovitvijo in delovanjem distribucijske mreže ali drugimi tekočimi izdatki, povezanimi z izvozno dejavnostjo. Pomoč ne sme biti pogojena s prednostno rabo domačih proizvodov pred uvoženimi. Pomoč ne sme biti namenjena za nakup transportnih sredstev za prevoz oseb in tovora v cestnem prometu.

5.   UPRAVIČENCI:

Upravičenci do državne pomoči po tem pozivu so mikro, majhna, srednja, majhna enotna, srednja enotna podjetja ter samostojni podjetniki posamezniki, ki izpolnjujejo pogoje v skladu z zakonodajo o gospodarskih družbah in drugih veljavnih predpisih s tega področja (v nadaljevanju podjetja).

 

6. POVEZANOST DRUŽB

Povezanost družb se presoja v skladu s Prilogo I k Uredbi Komisije (EU) št. 651/2014 z dne 17. junija 2014 o razglasitvi nekaterih vrst pomoči za združljive z notranjim trgom pri uporabi členov 107 in 108 Pogodbe (UL L št. 187 z dne 26.6.2014, str. 1; v nadaljnjem besedilu: Uredba 651/2014/EU).

Izraz »enotno podjetje« pomeni vsa podjetja, ki so med seboj najmanj v enem od naslednjih razmerij:

a) podjetje ima večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov drugega podjetja,

b) podjetje ima pravico imenovati ali odpoklicati večino članov upravnega, poslovodnega ali nadzornega organa drugega podjetja,

c) podjetje ima pravico izvrševati prevladujoč vpliv na drugo podjetje na podlagi pogodbe, sklenjene z navedenim podjetjem, ali določbe v njegovi družbeni pogodbi ali statutu,

d) podjetje, ki je delničar ali družbenik drugega podjetja, na podlagi dogovora z drugimi delničarji ali družbeniki navedenega podjetja sámo nadzoruje večino glasovalnih pravic delničarjev ali družbenikov navedenega podjetja.

Podjetja, ki so v katerem koli razmerju iz točk a) do d), preko enega ali več drugih podjetij, prav tako veljajo za enotno podjetje.

6. POGOJI ZA PRIJAVO NA JAVNI RAZPIS:

Posamezno podjetje lahko na ta javni razpis odda samo eno vlogo. Podjetje mora z investicijskim projektom (gradnjo) pričeti najkasneje 31. 12. 2017. Vlogo na javni razpis lahko odda podjetje, ki izpolnjuje naslednje pogoje:

1.    Je registrirano za opravljanje dejavnosti na podlagi vpisa v Poslovni register Slovenije.

2.    Je najmanj eno leto registrirano za opravljanje dejavnosti v Republiki Sloveniji.

3.    Ima poravnane vse davke in druge obvezne dajatve v Republiki Sloveniji, zapadle do vključno zadnjega dne meseca pred oddajo vloge.

4.    Poda izjavo, da je v zadnjih 6 mesecih zaposlenim izplačevalo plače in prispevke za obvezna socialna zavarovanja v zakonsko določenih in/ali pogodbeno dogovorjenih rokih.

5.    Poda izjavo, da sprejema vse ostale pogoje in kriterije, določene v tem javnem povabilu.

6.    Ni navedeno v evidenci poslovnih subjektov iz 35. člena Zakona o integriteti in preprečevanju korupcije (Ur.l. RS, št. 69/2011-UPB2, 81/2013 Odl.US: U-I-81/11-12).

7.    Ni v postopku vračanja neupravičeno prejete državne pomoči.

8.    Skupna vrednost že prejetih (ali zaprošenih) de minimis pomoči podjetja ne presega zgornje meje de minimis pomoči.

9.    Za iste upravičene stroške ni prejelo ali zaprosilo za državno pomoč.

7. VRSTE INVESTICIJ IN OSNOVNI POGOJI ZA DODELITEV DRŽAVNE POMOČI

Za dodelitev državne pomoči se lahko kandidira:

-       z investicijskimi projekti v proizvodno–storitvene dejavnosti, ki se pričnejo izvajati najkasneje 31. 12. 2017,

-       z investicijskimi projekti v proizvodno–storitvene dejavnosti, na podlagi katerih bo najkasneje v 2 letih po zaključku investicije, nakasneje pa do 31. 12. 2019, zagotovljeno odprtje najmanj 10 novih zaposlitev na območju občine Ajdovščina;

-       z investicijskimi projekti, ki so predmet prijave, morajo zagotavljati najmanj 50 delovnih mest na hektar zemljišča, na katerega se investicijski projekt umešča.

Ustvarjanje novih zaposlitev pomeni povečanje neto števila zaposlenih (v nadaljevanju: neto nove zaposlitve) na območju občine Ajdovščina. Kot izhodiščna vrednost se upošteva število zaposlenih pri podjetju na dan 31. 12. 2015, pri čemer se sorazmerno upoštevajo zaposlitve s polnim in skrajšanim delovnim časom. Za podjetja, ki se v občino Ajdovščina selijo, se kot izhodiščno vrednost upošteva število zaposlenih podjetja v občini Ajdovščina na dan 31. 12. 2015.

Neto nove zaposlitve morajo biti ustvarjene v dveh letih od datuma vsebinskega in finančnega zaključka investicije vendar najkasneje do 31. 12. 2019.

Neto nove zaposlitve se morajo ohranjati v občini najmanj pet let po dnevu, ko je bila investicija zaključena in neto nove zaposlitve dosežene.

Državna pomoč se ne dodeli, če je investicijski projekt, ki vsebuje sestavine državnih pomoči, za isti namen že sofinanciran iz drugih sredstev državnega, lokalnega ali EU-proračuna in če skupna višina prejetih sredstev iz tega naslova presega najvišjo dovoljeno višino sofinanciranja, ki jo določajo pravila o državni pomoči.

Kumulacija državnih pomoči ni dovoljena.

8. UPRAVIČENI STROŠKI  

Upravičen strošek, za katerega se dodeli državna pomoč je kupnina za stavbno zemljišče. DDV  in davek na promet nepremičnin nista upravičen strošek. Upravičeni stroški niso niti stroški notarjev, odvetnikov in posrednikov pri nakupu stavbnega zemljišča.

 

9. FORMALNA POPOLNOST PRIJAVE 

Prijava se šteje kot formalno popolna, če vsebuje, v skladu z navodili v razpisni dokumentaciji, vse pravilno izpolnjene obrazce ter vse obvezne priloge.

 

10. DOPOLNITEV PRIJAVE 

V primeru ugotovitve formalne nepopolnosti prijave komisija v skladu s smiselno uporabo Pravilnika o postopkih za izvrševanje proračuna Republike Slovenije v roku 8 dni od odpiranja prijav pozove prijavitelja, naj v roku 15  dni od prejema poziva za dopolnitev prijavo dopolni. Formalno nepopolne prijave, ki jih prijavitelj v roku 15 dni ne dopolni, se s sklepom zavržejo.

Komisija lahko kadarkoli v obdobju od odpiranja do izbora, prijavitelja pozove k pojasnilu informacij iz prijave in/ali pozove k posredovanju dokazil, ki izkazujejo verodostojnost navedb v prijavi, o katerih se pri državnih organih ne vodijo uradne evidence. Prijavitelj, ki je bil pozvan k pojasnilu oziroma posredovanju dokazil, mora le-te posredovati v roku 5 dni od prejema poziva. Če prijavitelj v roku pojasnil oziroma dokazil ne posreduje, komisija sprejme odločitev na podlagi razpoložljive dokumentacije.

 

11. MERILA ZA OCENJEVANJE 

Vse formalno popolne prijave, ki bodo izpolnjevale vse zahtevane pogoje in bodo v skladu s predmetom in namenom javnega razpisa, bo ocenila ocenjevalna komisija, imenovana s strani župana Občine Ajdovščina, na podlagi naslednjih meril:

 

1.

Položaj podjetja na trgu in raziskovalno-razvojna in inovacijska aktivnost podjetja

27

2.

Delež domačih dobaviteljev pri investicijskih projektih v predelovalni dejavnosti / Stopnja izobrazbe zaposlenih na investicijskem projektu v storitveno dejavnost

9

3.

Možen prenos tehnologije na ostala slovenska podjetja in vpliv investicijskega projekta na produktivnost ostalih domačih podjetij

9

4.

Dolgoročna vpetost investicijskega projekta v slovensko in lokalno okolje

5

5.

Intenzivnost tehnologije v končnem izdelku/storitvi investicijskega projekta

15

6.

Vpliv investicijskega projekta na človeški kapital

10

7.

Predvidena bruto dodana vrednost na zaposlenega v podjetju

5

8.

Vpliv na okolje pri investicijskih projektih v predelovalno dejavnost / Obseg prihodkov od prodaje storitev, ustvarjene izven Slovenije v okviru investicijskih projektov v storitveni dejavnosti, ki se mednarodno trži, in trgi, na katerih se storitve tržijo

15

SKUPAJ

95

 

Občina bo sofinancirala investicijske projekte tistih podjetij, katerih prijave bodo v postopku ocenjevanja dosegle prag najmanj 50 točk, in sicer v skladu z razpoložljivimi proračunskimi sredstvi. Natančnejši opis meril in način dodeljevanja sredstev je naveden v točki III. razpisne dokumentacije.

12. VIŠINA SREDSTEV

Višina razpisanih sredstev je do 280.000 € v letu 2016. V primeru spremembe proračuna se vrednost razpisanih sredstev lahko spremeni.

Sredstva bodo dodeljena za investicijske projekte podjetij, katerih prijave bodo v postopku ocenjevanja dosegle minimalni prag števila točk za sofinanciranje, do višine razpoložljivih sredstev in sicer po prednostnem vrstnem redu glede na doseženo število točk projektov od najbolje ocenjenega projekta navzdol.

Če se po končanem ocenjevanju izkaže, da skupna vrednost pričakovanega sofinanciranja upravičenih stroškov investicijskih projektov, ki so dosegli prag sofinanciranja, presega razpisana sredstva, se sredstva razdelijo glede na višino doseženih točk – tako, da imajo prednost pri dodelitvi projekti z višjim številom točk.

Če je več projektov z enako oceno, ima prednost projekt, ki predvideva večje število ustvarjenih novih zaposlitev; če bi ti projekti imeli enako število ustvarjenih novih zaposlitev, ima prednost projekt, ki  prejme v fazi ocenjevanja pri merilu št. 5. Intenzivnost tehnologije v končnem izdelku/storitvi investicijskega projekta večje število točk.

Če vrednost predvidene dodeljene državne pomoči po oceni projekta presega višino razpoložljivih sredstev, Občina s podjetjem ne sklene pogodbe, razen če se podjetje  strinja, da se podjetju, ob nespremenjeni vsebini investicijskega projekta – dispoziciji iz obrazca 8 (zaposlitveni, finančni, časovni in vsi ostali elementi investicijskega projekta) – dodeli nižji znesek državne pomoči, kot bi mu pripadala glede na oceno projekta.

 

13. OBDOBJE ZA PORABO DODELJENIH SREDSTEV 

Podjetje mora izdati zahtevek za sofinanciranje najkasneje do 30. 11. 2016. V zahtevku za sofinanciranje se upoštevajo upravičeni stroški, ki so nastali v obdobju od 1. 1. 2016 do datuma predložitve zahtevka za sofinanciranje. Vrednost zahtevka pa ne sme presegati v sklepu o dodelitvi državne pomoči navedenega zneska.

 14. NAČINI PRIJAVE IN RAZPISNI ROKI 

Javni razpis je odprt do 10. 8. 2016. Prijava mora prispeti na naslov: Občina Ajdovščina, Cesta 5.maja 6a, 5270 Ajdovščina, v zaprti ovojnici z navedbo »Ne odpiraj – prijava na javni razpis - spodbujanje neposrednih investicij v občini Ajdovščina« ter s polnim naslovom prijavitelja. Prijavitelji morajo izpolnjeno prijavo oddati v papirni obliki, v celoti v slovenskem jeziku, skladno z navodili in obrazci iz razpisne dokumentacije. Posameznim zahtevanim dokumentom, ki v originalu niso v slovenskem jeziku, morajo biti priloženi uradni prevodi v slovenski jezik.

Vsi podatki iz prijav, ki jih ocenjevalna komisija odpre, so javni, razen tistih, ki jih prijavitelj posebej označi kot poslovno skrivnost. Kot poslovno skrivnost lahko označi posamezen podatek oziroma del prijave. Kot poslovna skrivnost se ne morejo šteti podatki, ki so javnosti dostopni na podlagi 1. alineje 3. odstavka 6. člena Zakona o dostopu do informacij javnega značaja, kot so npr. podatki iz predloženih vlog, ki odražajo in dokazujejo izpolnjevanje pogojev in meril, podatki, ki bodo vplivali na razvrstitev vloge glede na postavljena merila, itd.

 

15. ODPIRANJE PRIJAV 

Odpiranje prijav ne bo javno. Odpiranje bo predvidoma potekalo naslednji delovni dan po roku za prispetje prijav s pričetkom ob 9.00 uri.

Pri odpiranju se bodo upoštevale prijave, ki bodo prispele v glavno pisarno Občine Ajdovščina, Cesta 5 maja 6a, 5270 Ajdovščina, ne glede na način dostave, najkasneje na dan, kot je določen rok za prispetje prijav, in sicer najkasneje do 12.00 ure.

Rok za prispetje prijav je 10. 8. 2016 do 12.00 ure.

Nepravilno označenih prijav (ni razvidno, da gre za prijavo na razpis ali na kateri razpis se nanaša) komisija ne bo obravnavala in bodo vrnjene pošiljatelju.

Vloge, ki bodo prispele po roku za prejetje, se kot nepravočasne s sklepom zavržejo in vrnejo pošiljatelju.

16. SKLEP O DODELITVI OZIROMA NEDODELITVI DRŽAVNE POMOČI

Na podlagi ocene ocenjevalne komisije bodo prijavitelji sklepom obveščeni o dodelitvi oz. nedodelitvi državne pomoči najpozneje v roku 60 dni od odpiranja prijav.

Zoper sklep je možna pritožba v 15 dneh od prejema sklepa. Pritožnik mora natančno opredeliti razloge, zaradi katerih vlaga pritožbo. Predmet pri­tožbe ne morejo biti postavljena merila za obravnavo vlog. O pritožbi odloča župan.

Občina lahko v primeru, ko se po izdaji sklepa o sofinanciranju ugotovi, da vloga ne izpolnjuje vseh pogojev in zahtev razpisa in razpisne dokumentacije in ni v skladu s predmetom, namenom in cilji razpisa, pogodbe ne podpiše, sklep o dodelitvi državne pomoči pa razveljavi.

Občina lahko po izdaji sklepa o dodelitvi državne pomoči za investicijske projekte zahteva izdelano ter s strani podjetja potrjeno investicijsko dokumentacijo, v skladu z določili Uredbe o enotni metodologiji za pripravo in obravnavo investicijske dokumentacije na področju javnih financ (Uradni list RS, št. 60/06 in 54/10).

 

17. RAZPISNA DOKUMENTACIJA  

Razpisna dokumentacija je na voljo v glavni pisarni Občine Ajdovščina, vsak delovni dan med 8.00 in 14.00 uro ali na spletni straneh: www.ajdovscina.si .

 18. DODATNE INFORMACIJE 

Dodatne informacije v zvezi s pripravo prijav in pojasnila k razpisni dokumentaciji so zainteresiranim podjetjem dosegljive na podlagi pisnega zaprosila, posredovanega na elektronski naslov: obcina@ajdovscina.si (s pripisom: javni razpis - spodbujanje neposrednih investicij v občini Ajdovščina), najkasneje 5 dni pred rokom, določenim za prispetje prijav. Vprašanja zainteresiranih podjetjem in odgovori Občine bodo najkasneje tri 3 dni pred rokom, določenim za prispetje prijav, objavljeni na spletnem naslovu www.ajdovscina.si. Odgovori in pojasnila Občine so del razpisne dokumentacije.

 

Občina Ajdovščina

Župan Tadej BEOČANIN

Razpisna dokumentacija