Pipistrelova letala tudi na Kitajsko

datum: 27.04.2016
kategorija: Novice

V Pipistrelu se je pred časom mudilo pet inšpektorjev kitajske agencije za civilno letalstvo (CAAC). V Pipistrelu so opravili tako imenovano validacijo, to je pregled skladnosti vseh podatkov za pridobitev certifikatov za prodajo na kitajskem trgu. Inšpektorji nad dokumentacijo in preizkusom letal v zraku niso imeli nobenih pripomb.

Tako je v torek, 26. aprila, direktorju Pipistrela Ivu Boscarolu, certifikat za prodajo letal na kitajskem trgu v Ajdovščini predal sam, namestnik kitajskega ministra za transport in direktor kitajske agencije za civilno letalstvo Feng Zhenglin. To je bil njegov prvi uradni obisk v tujini, kar je dalo dogodku v Ajdovščini še posebno težo.

Ob predaji certifikata v Pipistrelu je bil navzoč tudi župan Občine Ajdovščina, ki je kitajskim gostom izrekel dobrodošlico: »Počaščen sem, da lahko v Ajdovščini gostimo tako visok obisk iz gospodarske supersile. Je pa to hkrati dokaz, da lahko tudi v manjših sredinah marsikaj pokažemo svetu. S podpisom pogodbe danes postaja Pipistrel še bolj globalni igralec v proizvodnji letal, kar me seveda zelo veseli. Verjamem, da bo prišlo do plodnega sodelovanja in da bo Pipistrel tudi na Kitajskem potrdil svojo vrhunsko tehnologijo. Jamstvo so številne nagrade, priznanja in certifikati, ki jih je Pipistrel prejel, nazadnje na letalskem sejmu v Nemčiji, kjer je Pipistrelovo letalo Virus prejelo certifikat Evropske agencije za varnost v letalstvu (EASA), prvi takšen certifikat v zgodovini Slovenije, za kar direktorju Ivu Boscarolu in njegovim sodelavcem iskreno čestitam.

Naša občina pa ni znana samo po letalstvu – ugodne podnebne razmere, značilne za Sredozemlje, omogočajo rast vinske trte in drugih sadnih vrst. Zato se je v dolini razvila močna predelovalna industrija. Predvsem pa smo ponosni na svoja vina, ki se s kakovostjo lahko kosajo s svetovnim vrhom, le da jih svet še ne pozna dovolj. Prav Pipistrel pa je dokaz, da je globalni trg priložnost za podjetne in pogumne, ljudi z vizijo.

Z veseljem bom gospodu Fengu izročil prvo steklenico letošnjega županovega vina.«

Župan je kitajsko delegcijo s svojim vinom tako navdušil, da so se gostje po slovesnosti v Pipistrelu odpeljali na Planino, kjer so v kleti Petra Ferjančiča poskusili še druga njegova vina in nakupili vina tudi za na Kitajsko.