Paviljon Expo: iz Milana v Ajdovščino?

datum: 14.03.2016
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina se je prijavila na razpis SPIRIT-a za postavitev slovenskega paviljona Expo v Ajdovščini. Umeščen bi bil na območje poslovne cone Pod obvoznico, na zemljišče, ki ga omejujejo avtocesta, obvoznica in Hubelj (od Agipa proti Bisu). Paviljon bi predstavljal osrednjo točko Tržnice okusov Vipavske doline in bi bil lepo viden s hitre ceste.

Cilji projekta Tržnica okusov Vipavske doline so ustaviti tranzitnega gosta, ki se pelje mimo Ajdovščine, ustaviti dopustnike na slovensko ali hrvaško obalo ter privabiti goste, ki bi se v Ajdovščino odpravili zgolj zaradi naše ponudbe. Gostom želimo omogočiti pristen stik z lokalno hrano in posebnostmi ter mu ponuditi pristno in celostno doživetje.

V paviljonu je predviden prodajno promocijski prostor lokalnih pridelkov in izdelkov, predstavitveni center lokalnega gospodarstva, center za spodbujanje in pospeševanje gospodarstva in obrti, predstavitveno-interpretacijski center industrijske dediščine Vipavske doline, manjši kongresni center, gostinski obrat, recepcija razseljenega hotela in TIC destinacije Vipavska dolina. Paviljon predstavlja tudi vstopno točko v Deželo vodnih koles (nov projekt, ki ga občina načrtuje s predstavitvijo izjemne dediščina mlinov, žag, stop na naših vodotokih).

Ureditev Tržnice okusov Vipavske doline je sicer načrtovana v NRP (načrti razvojnih programov) za leti 2017/18, postavitev paviljona pa bi bila dobrodošla 'bližnjica' do te zgodbe. Občina si za postavitev paviljona v Ajdovščini prizadeva tudi zato, ker je paviljon za svetovno razstavo lani v Milanu zasnovala družba SoNo arhitekti s sedežem v Lokavcu, z vodilnima arhitektoma Edvardom Blažkom in Markom Volkom, ki seveda dobro poznata burjo in sta že tudi predvidela ustrezne prilagoditve. Po njuni oceni naj bi postavitev stala 1,1 milijona evrov.