Dvojno veselje v Skriljah

datum: 08.09.2015
kategorija: Novice

Septembra so se po letu dni na stežaj odprla šolska vrata v prenovljeni podružnični šoli OŠ Dobravlje v Skriljah. Veselijo pa se tudi krajani, saj ima lično prenovljena šolska stavba dva prizidka – na eni strani je staro telovadnico nadomestila bleščeča novogradnja, na drugi strani pa je ličen in nadvse uporaben prizidek namenjen potrebam krajevne skupnosti. V ponedeljek, 14. septembra, bo potekalo slavnostno odprtje novih pridobitev.

Skrilje - podružnica Po letu dni gostovanja na veliki, matični šoli v Dobravljah, so se z letošnjim šolskim letom mlajši šolarji ponovno vrnili v prostore prenovljene podružnice v Skriljah. Poleg domačih otrok jo obiskujejo še otroci iz Dobravelj, Stomaža, Kamenj, Potoč in Brji. Veselje ob zaključku prenove pa je toliko večje, ker je po dolgih letih želja in iskanja možnosti tudi krajevna skupnost dobila nove prostore. V prizidku šole bo tako dovolj prostora za vse uradne sestanke in prostočasne dejavnosti.

Prizidek za potrebe krajevne skupnosti Skrilje Leta 1934 zgrajena šolska stavba je bila že pošteno potrebna obnove, krajevna skupnost pa obupana po dolgotrajnem in neuspešnem prizadevanju za lastne prostore. Potrebi sta se srečali v pravem trenutku ter našli rešitev, katere končno podobo je pretanjeno narisal arhitekt Andrej Čopič. Z naložbo je bila temeljito prenovljena šolska stavba: lesene strope so nadomestile betonske plošče, na novo je zgrajena telovadnica, prenovljene so sanitarije in učilnice. Velika pridobitev je prizidek, kjer so urejeni prostori za delovanje krajevne skupnosti in druženje krajanov. Posodobljena je komunalna infrastruktura, olepšana okolica stavbe. Večji del 601.324,01 evra vredne naložbe je kril proračun Občine Ajdovščina, slabih 20 % vrednosti pa je primaknilo Ministrstvo RS za gospodarski razvoj in tehnologijo.

Veselje v Skriljah je torej dvojno – šolarji so že preizkusili nove prostore, krajevna skupnost pa bo sestankovala v svojih lastnih prostorih, kjer bo prostora tudi za druženje krajanov. Vseh 66 skriljskih šolarjev se že mrzlično pripravlja na slovesnost, oblikovali bodo kulturni program. Za okras prireditvenega prostora in doživetje skrlanskih navad pa bodo poskrbeli ustvarjalni krajani, ki želijo pokazati, da bo v novih prostorih zelo živahno. Obiskovalce bosta nagovorili predsednica Krajevne skupnosti Skrilje Brigita Habjan Štolfa in ravnateljica OŠ Dobravlje Mirjam Kalin, osrednji govornik na slovesnosti pa bo župan Občine Ajdovščina Tadej Beočanin. Potekala bo v ponedeljek, 14. septembra 2015, ob 17.30 uri, vabljeni!

Občina Ajdovščina