Ajdovci na slovenskem dnevu v Milanu

datum: 22.06.2015
kategorija: Novice

Občina Ajdovščina je v petek, 19. junija 2015, organizirala ogled svetovne razstave EXPO Milano 2015. Ogleda so se poleg župana Tadeja Beočanina in predstavnikov občinske uprave udeležili tudi posamezniki in člani različnih društev in organizacij, ki prispevajo k turističnemu razvoju Ajdovščine in Vipavske doline.

Na svetovni razstavi, ki se zgodi vsakih pet let, letos sodeluje 145 držav, 53 se jih predstavlja s samostojnim paviljonom. Med njimi tudi Slovenija, s paviljonom iz naravnih materialov, lesa in stekla, in s sloganom 'Čutim Slovenijo. Zelena. Aktivna. Zdrava.'

Osrednji namen svetovne razstave je obravnava določene teme, ki je v svetovnem merilu aktualna v času, ko ta poteka. Osrednja tema EXPO Milano 2015 je hrana, nosilni slogan pa: 'Feeding the Planet, Energy for Life' oz. 'Hrana za planet, energija za življenje'.

Vsebine, ki so predstavljene v slovenskem paviljonu v povezavi z glavno temo svetovne razstave – hrana so: sol, čebele, termalne in mineralne vode, zdrav in aktiven življenjski slog ter zelene tehnologije.

ekspo219. junija je na EXPO Milano 2015 potekal tudi nacionalni dan Slovenije, zato je bilo dogajanje v in okrog slovenskega paviljona še posebej pestro. Dogodka sta se udeležila predsednik vlade Miro Cerar ter minister za gospodarski razvoj in tehnologijo Zdravko Počivalšek, med povabljenimi je bilo opaziti Tino Maze,  poleg ostalega dogajanja pa smo lahko bili priča tudi koncertu Perpetuum Jazzile.

Države s svojimi paviljoni pustijo različne vtise na obiskovalce, med najbolj priljubljenimi tudi tekom našega obiska so bili paviljoni Japonske, Združenih arabskih emiratov, Avstrije, Brazilije, Maroka, Italije, Koreje. Zagotovo pa smo vsi, ki smo se svetoven razstave EXPO Milano 2015 udeležili, pridobili zanimivo izkušnjo ter nove ideje za nadaljnje delo.

ekspo3