Praznični teden na Cesti

datum: 01.06.2015
kategorija: Novice

Krajevna skupnost Cesta se v prvih dneh junija s krajevnim praznikom spominja tragedije iz druge vojne. 2. junija 1944 so Nemci v celoti požgali vas. Letošnja praznovanja bodo še bolj svečana, kot običajno, saj v okviru krajevnega praznika na Cesti slovesno odpirajo novozgrajen Dom krajanov Cesta.

Dom krajanov CestaKrajevna skupnost Cesta si je vrsto let prizadevala za ureditev vaškega središča, kjer so si želeli skupnih večnamenskih prostorov. Želja je uresničena in vrhunec letošnjega krajevnega praznika bo odprtje Doma krajanov Cesta, v nedeljo, 7. junija.

Praznovanja na Cesti pričnejo jutri, na obletnico tragičnega dogodka, s sveto mašo pri vaški kapelici. V sredo, 3. junija, bo pri spomeniku žrtvam druge vojne sredi vasi potekala spominska slovesnost v organizaciji ajdovsko-vipavske borčevske organizacije. Na komemorativni slovesnosti bo spregovoril tudi župan Tadej Beočanin.

Petek in sobota, 5. in 6. junija, bosta namenjena druženju – srečanju s starejšimi krajani, ocenjevanju vin vaških vinarjev, zabavi na koncertu Nede Ukraden – vsi ti dogodki bodo potekali pod šotorom na vaškem igrišču.

Zaključek in hkrati vrhunec krajevnega praznika na Cesti pa bo osrednja slovesnost z odprtjem Doma krajanov Cesta, v nedeljo, 7. junija, v novem objektu. Tudi tu bo z nagovorom nastopil župan Tadej Beočanin, osrednji govorec pa bo predsednik krajevne skupnosti Cesta Bogomir Tomažič.

Letošnji cestnarski praznik bo v nedeljo pod noč, po zabavi z Manco Špik in ansamblom Zvita feltna, zaključil velik ognjemet.