Kulturni mesec

datum: 27.01.2015
kategorija: Novice

Prepoznavni modro – pisani plakat Zveze kulturnih društev - ZKD Ajdovščina z letnico 2015 naznanja mesec februar. Mesec, v katerem je zbranih veliko število dogodkov – predvsem dogodkov in prireditev s kulturnim klicajem! – na enem mestu, v eni lokalni skupnosti in v posebnem časovnem obdobju.

plakat kulturni praznik_2015_printMorda vsega preveč in preveč naenkrat, porečete. Ali pa: in vsi preostali meseci med letom, je takrat kultura na dopustu?

Morebiti res. Morebiti bi bilo res bolje, da so dogodki, poudarjeni kot kulturni, razporejeni čez celo leto. Po drugi strani pa …

Po drugi strani pa je razveseljivo, da v naših naseljih ravno v mesecu s simboličnim kulturnim poudarkom vidijo priložnost, da se srečajo ob nečem, kar ni nujno praktično, uporabno ali izmerljivo v denarju – konec koncev, je priložnost za srečanje, za smeh in morebiti za razmislek, če kulturni dogodek to zahteva, za predlog, kako narediti še kaj, za pohvalo in priznanje tem, ki nastopajo, tistim, ki pomagajo in onim, ki pripravljajo. Vsi so (smo) pomembni: brez gledalcev, poslušalcev, obiskovalcev, torej udeležencev, organizatorji in nastopajoči nimajo komu predstaviti svojega nastopa, slike, pesmi, igre, in v pripravo vloženega dela.

Zato je mesec kulture primerno orodje in obdobje in dobra podpora kulturi.

In tudi zato, ker dogodki s kulturno vsebino nastajajo in se odvijajo tudi v preostalih mesecih, le da so del življenja, ki ga živimo. Takšno je to življenje na našem koncu: bogato, polno, ustvarjalno!

Tudi zato plakat ZKD Ajdovščina znova prinaša obvestilo o vsem, kar se bo širše pomembnega dogajalo v februarju. Plakat ni le informator, kaj se bo kje in kdaj dogajalo, še posebej je klicar k obisku – da damo priznanje ustvarjalcem in organizatorjem kulture v simboličnem mesecu.

Mesec kulture v Ajdovščini, plakat ZKD Ajdovščina

Tudi ZKD Ajdovščina bo podelil – drugič zapored – priznanja posameznikom in skupinam, ki delujejo na ljubiteljski osnovi in prepoznavno oblikujejo oziroma so oblikovali sliko kulture na Vipavskem in širše. In tudi zato ZKD Ajdovščina tradicionalno pripravlja osrednjo občinsko slovesnost ob Dnevu kulture. Vsakokrat ji poskuša dati drugačen poudarek, ponavadi takšnega, ki se nadaljuje tudi v zaznamovanje nekaterih drugih praznovanj, obletnic ali poudarkov lokalne skupnosti. Letošnji je ob 70-letnici osvoboditve in ustanovitve prve povojne slovenske vlade sporočilo svobodi in ustvarjalnosti, ki jo je ta prinesla. Je kaj lepšega kot podoživeti tisti čas s projekcijo prvega slovenskega celovečernega filma Na svoji zemlji? Projekcija je najboljša podpore projektu filmske vzgoje, ki ga začenjajo skupaj naše šole in ZKD. Nekoč bo dolina postala mesto, kjer bo potekal filmski festival mladih ustvarjalcev, smo prepričani. ZKD sporoča tudi o začetku gibanja za gradnjo Doma kulture v Ajdovščini – nekoč je treba začeti, in ni boljšega časa za to, kot je februar.

Veseli smo, da je nabor pomembnih kulturnih dogodkov zelo bogat in raznovrsten – naj izpostavimo otvoritev razstave v Lokarjevi galeriji Umetniki za Karitas, ki letos praznuje 20. obletnico stika in poslanstva posebne vrste: ustvarjalnosti in dobrodelnosti.

K slovesnemu govoru smo povabili Marka Kobala – zadovoljni smo, da je pristal. Danes prvak Opere in baleta je začel kot mnogi med nami, kot član zbora, društva …, katerega podlaga je ljubiteljstvo. Tega ne smemo pozabiti.

Kaj ima Marko Kobal povedati o kulturi in odnosu družbe do nje, ne vemo. Ravno zato pa v imenu UO ZKD Ajdovščina prisrčno vabljeni v Dvorano prve slovenske vlade v Ajdovščini, 8. februarja 2015 ob 17.00 uri!

Artur Lipovž