Fundacija Poti miru v Posočju zbira spominsko gradivo iz 1. svetovne vojne

datum: 13.06.2014
kategorija: Obvestila

V naši fototeki se je našla tudi tale zanimiva fotografija iz 1. vojne, original in zgodbo hrani Miklavž Figel iz Ajdovščine.

Iz Fundacije Poti miru v Posočju so nam posredovali prošnjo za pomoč pri zbiranju gradiva iz 1. svetovne vojne. Tudi v Ajdovščini je nekaj skupin, ki organizirano raziskujejo čas prve vojne na naših tleh - območje naše doline je bilo zaledje Soški fronti, čeprav se tu niso odvijali boji, pa se je vendarle dogajalo marsikaj zanimivega, tovrstna pričevanja in predmeti bodo zagotovo obogatili zbirko posoške fundacije.

Prošnja Fundacije Poti miru:

Letos so se začele spominske slovesnosti ob stoletnicah prve svetovne vojne. Velika vojna je pustila sledi v skorajda sleherni slovenski družini. Fantje so odkorakali na fronte, v Posočju je civilno prebivalstvo moralo v begunstvo. Kosile so bolezni, bila je velika lakota. V spominih, pismih in v albumih mnogi še hranite spomin na prednike, ki jih je zajela vojna vihra. 

V Kobaridu že štirinajsto leto deluje Fundacija Poti miru v Posočju. Njena naloga je ohranjanje zgodovinske dediščine prve svetovne vojne. Med dediščino spadajo tudi dokumenti, fotografije, pisma, razglednice in spominski predmeti. 

Fundacija prosi vse, ki imate spominsko gradivo, da ga prinesete v Fun dacijo. Sedež Fundacije je v Kobaridu v Gregorčičevi 8. Smo sosedje Kobariškega muzeja. 

Predmete in dokumente bomo fotografirali ali skenirali. Pri vsakem predmetu bomo napisali tudi podatke o lastniku ter zgodbo o predmetu. Predmete bomo lastniku takoj vrnili. Zbrano gradivo bomo izdali v knjižni obliki ter o gradivu pripravili tudi razstavo. 

Prosimo Vas, da se naši prošnji in pozivu odzovete v čim večjem številu.

Urnik poslovanja Fundacije je vsak dan od 9. do 17. ure. Pokličete nas lahko na telefon (05) 389 01 66 ali 389 01 67. Pišete nam lahko na elektronsko pošto: info@potmiru.si. Zaželjeno je, da se pred prihodom najavite.

Negujmo spomin na naše prednike in na prelomne dogodke zgodovine!