BIBLOS: spletni portal za elektronske knjige

datum: 23.10.2013
kategorija: Obvestila

Ko ugotovite, da je vaša knjižnica že zaprta in si neizmerno želite brati…Od 1. julija 2013 si tudi v Lavričevi knjižnici lahko izposodite elektronske knjige (e-knjige).

Biblos printDo njih lahko dostopate preko spletnega portala BIBLOS, ki ga najdete na naslovu www.biblos.si.

Biblos omogoča članom Lavričeve knjižnice izposojo elektronskih knjig nekaterih slovenskih založb preko elektronskih bralnikov, pametnih telefonov, tablic in osebnih računalnikov. V Lavričevi knjižnici imamo na voljo nekaj bralnikov, ki jih zaenkrat uporabljamo zaposleni, bodo pa na voljo tudi bralniki, ki si jih bodo naši uporabniki lahko izposodili na dom. Vse več pa je uporabnikov, ki imajo lastni bralnik.

Pomembno je vedeti, da je uporaba spletnega portala brezplačna in da Biblos ne pozna zamudnin. Na portal se lahko prijavite z istim uporabniškim imenom (številka izkaznice) in geslom, kot ga uporabljate v Cobissovi MOJI KNJIŽNICI; za pravilno delovanje pa si bodo morali naši uporabniki urediti še svoj Adobe ID. Natančna navodila o izposoji elektronskih knjig, prenosa le-teh na svojo napravo ter kreiranje svojega Adobe ID pa najdete na spletni strani Lavričeve knjižnice www.ajd.sik.si.

Nabor gradiva v elektronski obliki je trenutno še omejen, vendar pa se iz dneva v dan število knjig povečuje. V elektronski obliki je trenutno dostopno predvsem leposlovje v slovenščini. V prihodnje bo na portalu Biblos tudi gradivo v tujih jezikih, čeprav bo osnovni cilj še naprej izposoja knjig v slovenskem jeziku.

Vsak uporabnik si lahko hkrati izposodi 4 e-knjige. Rok izposoje je 14 dni. Zaenkrat ni mogoče rezervirati in podaljšati gradiva, možna pa je ponovna izposoja. E-knjige pred potekom roka izposoje ni mogoče vrniti, po poteku roka izposoje pa je dostop do e-knjige prekinjen.

Biblos ta hip združuje več kot polovico (32 od 58) slovenskih splošnih knjižnic, ki so s Študentsko založbo tudi sodelovale pri razvoju knjižničnega portala Biblos. Od julija do danes je založba tudi že odpravila nekaj začetnih težav.

Nekateri so mnenja, da bo Biblos pripomogel k promociji branja, spet drugi da bo prihranil pot do knjižnice. Predvsem pa je njegova prednost v tem, da je primeren za starejše in slabovidne, saj bralniki omogočajo več prilagodljivosti pri velikosti pisave. Primeren pa je tudi za tiste, ki veliko potujejo, saj bralniki in ostale naprave ne zavzamejo veliko prostora in so lažji od kovčka knjig.

Anja Devetak