Energetska sanacija vrtca Ob Hublju

datum: 08.08.2013
kategorija: Aktualni projekti

Občina Ajdovščina je projekt energetske sanacije vrtca Ob Hublju prijavila na javni razpis »Energetska sanacija osnovnih šol, vrtcev, zdravstvenih domov in knjižnic v lasti lokalnih skupnosti«, ki ga je objavilo Ministrstvo za infrastrukturo in prostor ter se v minulem tednu razveselila odobrene vloge. Za projekt smo tako pridobili kar 155.657,30 evrov nepovratnih sredstev.

 Uprava ajdovske občine je izkoristila priložnost in projekt v februarju 2013, v prvem odpiralnem roku, ki je vlogam namenjal najvišji odstotek sredstev, prijavila na razpis ministrstva za infrastrukturo. V začetku avgusta 2013 pa je prejela odgovor – odobrenih je kar 85% nepovratnih sredstev od vrednosti upravičenih stroškov investicije.

Hubeljski vrtec je ena energetsko najbolj potratnih javnih stavb v Ajdovščini. V sklopu projekta se bo zamenjalo okna, skozi katera uhaja (in prihaja) največ toplote, streho, ki ob vsakem deževju pušča, ter saniralo fasado, ki je bila v času od izgradnje enkrat že sanirana. Po izračunih naj bi po sanaciji prihranili za dobrih 30 % energije.

Celotna vrednost projekta, vključno z izdelavo projektov in drugimi stroški, ki ne spadajo v sklop sofinanciranja ter skupaj z DDV-jem je 231.067,48 evra. Razliko med pridobljenimi sredstvi in vrednostjo bo Občina krila iz proračunskih sredstev.

Projekt se bo začel realizirati v letu 2014. V januarju se bo preko javnega razpisa iskalo izvajalca, ki bo z deli pričel v maju ter jih zaključil do konca avgusta 2014.