Bodite varni na prepolnih počitniških cestah!

datum: 28.06.2013
kategorija: Obvestila

Območje je raj za kolesarje

Poletje je tu, dočakali smo počitnice. Ob prijetnih pričakovanjih pa se poleti srečujemo tudi z manj prijetnimi zadevami, predvsem na cestah, prepolnih pregrete pločevine, ki si jih avtomobili delijo z motorji ter kolesarji. Policisti opozarjajo, da več vozil na cesti pomeni tudi večja ogroženost vseh udeležencev v prometu. Na pot se odpravite načrtovano, vozite spočiti, predvsem pa pazite na lastno varnost ter na varnost vseh ostalih udeležencev v prometu.

Od začetka letošnjega leta do vključno 21. junija 2013 so policisti na območju Policijske uprave Nova Gorica obravnavali skupno 436 (v enakem obdobju 2012=468) prometnih nesreč. Obravnavali smo 4 (3) prometne nesreče s smrtnim izidom, 15 (28) s hudimi in 103 (114) prometnih nesreč z lahkimi telesnimi poškodbami.

KOLESARJI

Z večjo udeležbo voznikov koles in motornih koles v cestnem prometu v poletnih mesecih se poveča tudi njihova ogroženost (več o varnosti kolesarjev tudi na naslednjih spletnih straneh Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/801-varno-na-kolo). Kolesarji se v prometnih nesrečah redko pojavljajo kot povzročitelji prometnih nesreč, tako kot pešci pa sodijo med najranljivejše udeležence v cestnem prometu. Pogosto so žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (vožnja z neprilagojeno hitrostjo, vožnja pod vplivom alkohola, vožnja preblizu desnemu robu vozišča, izsiljevanje prednosti kolesarjem na kolesarskih stezah v križiščih ali drugje, ipd.).

Kljub temu ne smemo zanemariti niti prometnih nesreč, ki se zgodijo zaradi napak ali neustreznega ravnanja kolesarjev ali zaradi kršitev predpisov ali napak, ki jih kolesarji storijo tudi sami (v naseljih, kjer so kolesarske steze, vozijo kolesa izven kolesarskih stez, vožnja koles ponoči po cestah in kolesarskih stezah brez luči, nepravilno ravnanje kolesarjev pri razvrščanju ali zavijanju oziroma spreminjanju smeri vožnje, izpuščanje rok iz krmila kolesa, vožnja predmetov in oseb na kolesu, ki ovirajo kolesarja pri vožnji, s kolesom pogosto prečkajo ceste čez prehode za pešce, čeprav na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob sebi, saj kolesarji na prehodu za pešce nimajo prednosti oziroma se po prehodu sploh ne smejo voziti…).

V časovnem obdobju od 1. januarja do 21. junija 2013 je bilo na območju novogoriške Policijske uprave v vseh prometnih nesrečah udeleženo 21 (25) kolesarjev. Prometnih nesreč, kjer bi kolesar umrl, nismo obravnavali, so pa 4 (8) kolesarji utrpeli hude in 13 (10) lahke telesne poškodbe ter 4 (7) kolesarji pa v prometnih nesrečah niso bili telesno poškodovani.

Policisti PU Nova Gorica v zvezi s povečanjem števila prometnih nesreč, kjer so udeleženi kolesarji, kolesarjem in voznikom svetujejo naslednje:

- poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila in predmete, ki izboljšajo vidnost kolesarja (odsevne brezrokavnike, kolesarske majice, odsevne trakove, kresničke);

- poskrbite, da imate kolo opremljeno z lučjo na sprednji in zadnji strani, odsevniki v kolesih in na pedalih. Luči prižgite ob slabši vidljivosti, v mraku in ponoči;

- na kolesu se ne vozite oz. ne prečkajte ceste po prehodu za pešce. Na prehodih za pešce lahko prečkate cesto s kolesom samo tako, da pri prečkanju ceste kolo potiskate ob  sebi.

- v kolikor se s kolesom vozite po naseljih, kjer so kolesarske steze ali poti, le te uporabljajte tudi za vožnjo. V kolikor se s kolesom vozite izven naselij ali v naseljih,  kjer kolesarskih stez ni, s kolesom vozite ob desnem robu v smeri vožnje;

- kljub temu, da imate v semaforiziranih križiščih pri zeleni luči, ali v ostalih križiščih, kjer kolesarska steza prečka ulico ali cesto prednost, bodite pozorni na ravnanje voznikov, ki bodo zavijali oz. vam sekali kolesarsko pot;

- glede na vremenske razmere (mokro, spolzko vozišče,.) in samo vozišče (klanec, ovinki, makadamsko vozišče,.) prilagodite hitrost kolesa glede na vaše sposobnosti oz. stanje  vozišča; 

- na kolesu ne prevažajte predmetov ali oseb, ki bi ovirali vašo vožnjo s kolesom ali ogrožali varnost v prometu;

-  pri vožnji s kolesom ne izpuščajte krmila kolesa;

- med vožnjo kolesa morajo imeti osebe, mlajše od 14 let, na glavi pripeto zaščitno kolesarsko čelado. Predlagamo, da tudi ostali kolesarji pri vožnji s kolesom uporabljate zaščitno  kolesarsko čelado;

- predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.

MOTORISTI

Vozniki enoslednih motornih vozil zagotovo sodijo v kategorijo bolj ogroženih udeležencev v cestnem prometu. V času poletne turistične sezone motoristom še posebej svetujemo, naj bodo na cestah izjemno previdni, hitrost svoje vožnje pa naj prilagodijo razmeram na cesti! (več napotkov za večjo varnost motoristov tudi na naslednjih spletnih straneh: http://policija.si/images/stories/NovinarskoSredisce/SporocilaZaJavnost/2012/08-avgust/03-motoristi/nasveti.pdf).

Med poletno turistično sezono se prometna varnost navadno precej poslabša, saj se vožnja poleti v mnogočem razlikuje od vožnje v drugih obdobjih leta. Večja gostota prometa in raznovrstnost prometnih udeležencev sta poglavitni značilnosti prometa v najbolj vročih mesecih. Najpogostejša vzroka prometnih nesreč z najhujšimi posledicami pa sta prehitra oz. neprilagojena hitrost in vožnja pod vplivom alkohola.

Poleg vročine in gostejšega prometa oz. zastojev se na cestah v večjem številu pojavijo tudi tuji vozniki, ki prihajajo iz različnih socialnih okolij, z različnimi vozniškimi izkušnjami, znanji ter navadami. Zato policisti vsako leto med 1. junijem in 31. avgustom pripravimo vrsto preventivnih in represivnih ukrepov, s katerimi želimo zagotoviti varnost cestnega prometa tudi v poletnih mesecih (za večjo varnost motoristov na spletni strani Policije: http://www.policija.si/index.php/preventiva-/800).

Po statističnih podatkih je bilo v časovnem obdobju od 1. januarja do 21. junija 2013 na območju novogoriške Policijske uprave v vseh prometnih nesrečah udeleženo 21 (25) voznikov motornih koles. V prometnih nesrečah sta 2 (1) voznika motornih koles umrla,  3 (7) motoristi so utrpeli hude in 12 (9) lahke telesne poškodbe ter 4 (8) vozniki motornih kolesa pa v prometnih nesrečah niso bili telesno poškodovani.

Po ugotovitvah  policije na območju PU Nova Gorica so bili vozniki motornih koles v zadnjih letih najbolj ogroženi izven naselij. Prometne nesreče z udeležbo voznikov motornih koles so se v preteklem obdobju največkrat zgodile na glavni cesti 2. reda (G2) 102 (Robič - Kobarid - Tolmin - Idrija - Godovič),  103 (Peršeti – Vrtojba, na regionalni cesti I. reda (R1/206 Vršič - Trenta – Bovec, R1/203 Kobarid - Predel). Tudi glede na posledice so na območju novogoriške policijske uprave kritične prej navedene ceste.

Voznikom motornih koles in koles z motorjem policisti svetujemo:

- Pred vožnjo preverite zračni tlak v pnevmatikah in jih v prvih kilometrih vožnje primerno ogrejte.

- Pri vožnji dosledno uporabljajte zaščitno motoristično čelado. Pravilno si jo zapnite. Čist vizir vam omogoča potrebno vidljivost.

- Ne pozabite na oblačila s ščitniki.

- Motorno kolo je ozko, zato vas pri večji hitrosti drugi prometni udeleženci hitro lahko spregledajo. Naj bo vaša hitrost primerna okoliščinam, da vas bodo drugi pravočasno opazili, pa tudi vi njih.

- Poskrbite tudi, da boste čim bolj vidni. Na motornem kolesu imejte vedno prižgane luči. Nosite zaščitna oblačila s čim več odsevniki (nalepkami, trakovi) in čelado svetle barve. Nosite tudi odsevni brezrokavnik.

- Pri vožnji skozi levi ovinek se odmaknite od ločilne črte na sredini vozišča, sicer bo vaša glava brzela tudi meter globoko po smernem vozišču za nasprotni promet.

- Hitrost in način vožnje motornih koles še posebej prilagodite v prvih minutah deževja.

- Če vaše motorno kolo nima zavornega sistema ABS, v dežju ali na spolzkem vozišču ne zavirajte na talnih označbah.

- zogibajte se asfaltnim površinam, na katerih je posut pesek, razlito olje ali podobno (predvsem v ovinku).

- Reakcijski čas v idealnih pogojih je 0,6 - 0,8 sekunde, v cestnem prometu v povprečju 1 sekundo, pri nezbranem ali utrujenem vozniku pa že 2 sekundi ali več.

- Zavorna pot do ustavitve je pri hitrosti 100 km/h 40 metrov. Pot ustavljanja je seštevek reakcijske in zavorne poti.

- Ne vozite, če ste uživali alkohol, mamila, psihoaktivna zdravila ali ste utrujeni. Sicer to lahko hitro postane vaša zadnja vožnja.

Vsem ostalim voznikom policisti svetujemo:

- upoštevajte, da so na cestah tudi kolesarji, odstopite jim prednost;

- hitrost prilagodite razmeram in dosledno upoštevajte omejitve;

- na območjih, kjer se običajno vozijo tudi kolesarji, vozite še posebej previdno (v  naseljih oz. križiščih, kjer kolesarske steze prečkajo ulice, ob kolesarskih stezah in poteh,.);

- izven naselij vozite na takšni razdalji od desnega roba vozišča, da zmanjšate možnost trka s kolesarjem, ki se vozi ob robu vozišču;

- predvidevajte ravnanja motoristov in kolesarjev.

Policijska uprava Nova Gorica