Policisti opozarjajo - med prazniki zaščitite sebe in svoje premoženje

datum: 21.12.2012
kategorija: Obvestila

Pred nami je čas bližajočih se božično-novoletnih praznikov, s katerimi je neposredno povezana tudi varnostna problematika na različnih področjih našega dela. Žal se prepogosto dogaja, da posamezniki samozaščitnemu ravnanju tudi v času božično-novoletnih praznikov posvečajo premalo pozornosti in lahko postanejo v tem času tudi oškodovanci zaradi tatvin, vlomov v vozila in stanovanja in drugih kaznivih dejanj.

Nepridipravi namreč tudi v tem času ne počivajo in izkoristijo odsotnost ljudi, ki se bodo udeleževali številnih novoletnih zabav ali pa odšli na dopuste (o preventivnih nasvetih na naslednjih spletnih straneh: www.policija.si/index.php/preventiva-/osebna-varnost). Policisti pri tem tudi svetujejo, da v osebnih vozilih ne puščajo vrednejših predmetov na vidnih mestih (npr. na sedežih) ter da vozila dosledno zaklepajo in ne puščajo ključev v ključavnicah, saj nekateri storilci kaznivih dejanj izkoristijo gnečo in nepazljivost ljudi in izvršijo različna kazniva dejanja.

V tem predprazničnem času se občani pogosto odpravijo tudi po nakupih v večje trgovine oz. trgovske nakupovalne centre, kar pogosto izkoriščajo tudi nepridipravi (tatvine torbic, denarnic, mobilnih telefonov, vlomi in tatvine iz motornih vozil na parkiriščih…), zato policisti opozarjajo, da je potrebno poskrbeti za svoje premoženje.

V primeru tatvin ali vloma v vozilo, stanovanje, poslovne prostore ali druge objekte policisti Policijske uprave Nova Gorica svetujejo, da to takoj prijavite najbližji policijski postaji oz. pokličete na interventno telefonsko številko Policije 113  ali anonimni telefon policije 080 1200 in do prihoda policistov ničesar ne prijemate ali premikate zaradi morebitnega poškodovanja ali uničenja sledi, ki bi lahko pripeljale do odkritja storilca kaznivega dejanja (več o varnosti osebnega premoženja na naslednji spletni strani Policije: www.policija.si/index.php/preventiva-/varnost-osebnega-premoenja).

Policisti bodo v navedenem času tudi nadzirali dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov, še posebno pa bodo pozorni glede preprečevanja vožnje pod vplivom alkohola, mamil ali psihoaktivnih zdravil, saj policisti želijo zagotoviti večjo stopnjo varnosti vsem udeležencem v cestnem prometu. Vse, ki se bodo v tem času peš odpravili na različne novoletne zabave, pa policisti opozarjajo, da z nošenjem svetlejših oblačil, uporabo kresničk ter drugih izdelkov z odsevnimi površinami udeleženci cestnega prometa v mraku, ponoči ali slabši vidljivosti (npr. močan dež, megla ali druge neugodne vremenske okoliščine) postanejo bolj vidni ter tako omogočijo drugim udeležencem v cestnem prometu, da jih pravočasno opazijo (o preventivnih nasvetih za večjo prometno varnost na naslednjih spletnih straneh policije: www.policija.si/index.php/preventiva-/prometna-varnost-category-blog).

Policisti vse organizatorje javnih prireditev in lastnike gostinskih lokalov opozarjajo tudi na  pazljivost pri točenju alkoholnih pijač in spoštovanje določb Zakona o omejevanju porabe alkohola.

Kot smo pred kratkim v sporočilu za javnost že poročali, Policija na območju novogoriške policijske uprave kot tudi drugod po Sloveniji od začetka decembra 2012 dalje do začetka prihodnjega leta 2013 oz. predvsem v času božičnih in novoletnih praznikov, nadaljuje s preventivnimi aktivnostmi, da bi preprečili negativne posledice, do katerih lahko pride pri uporabi pirotehničnih izdelkov. Policija namreč ugotavlja, da se predvsem ob praznovanju božiča in novega leta običajno bolj pogosto uporablja različne vrste pirotehničnih izdelkov kljub zakonsko predpisanim visokim globam za kršitve (več o aktivnostih policije glede preprečevanja negativnih posledic zaradi nepremišljene in objestne uporabe pirotehničnih izdelkov na naslednji spletni strani: www.policija.si/index.php/component/content/article/35-sporocila-za-javnost/65475-bodi-zvezda-tudi-letos-in-ne-mei-petard).

Policisti Policijske uprave Nova Gorica vsem občankam in občanom želijo varno in mirno preživetje bližajočih se božično-novoletnih praznikov in vse dobro tudi v letu 2013.