Policija opozarja na večjo varnost pešcev v cestnem prometu

datum: 17.01.2012
kategorija: Obvestila

Policisti bodo v časovnem obdobju od 16. do 22. januarja 2012 na celotnem območju Policijske uprave Nova Gorica, tako kot drugod po Sloveniji, izvajali poostren nadzor nad nedovoljeno uporabo mobilnih telefonov voznikov med vožnjo in nadzirali dosledno spoštovanje cestnoprometnih predpisov.

Pešci sodijo med najbolj ogrožene udeležence v cestnem prometu, sicer pa so pešci po dosedanjih ugotovitvah policije pogosto žrtve nesreč zaradi neustreznega ravnanja voznikov motornih vozil (kadar vozijo z neprilagojeno hitrostjo, pod vplivom alkohola, preblizu desnemu robu vozišča, vozijo z neočiščenimi stekli na vozilu, brez očal, zaradi bleščavosti vozil iz nasprotne smeri ipd.). Do nesreč prihaja tudi zaradi napak ali neustreznega ravnanja pešcev. Med pešci so starejše osebe pogosteje žrtve prometnih nesreč. Pravočasna vidnost oziroma opaznost pešcev s strani voznikov motornih vozil lahko prepreči večino tovrstnih prometnih nesreč. Varnost pešcev kot udeležencev v cestnem prometu se poslabša predvsem v jesenskih in zimskih mesecih, ko se običajno poslabšajo tudi vremenske razmere (megla, dež, sneg, burja), svetli del dneva pa je krajši. V tem obdobju so namreč pešci (otroci na poti v in iz šole, tekači, sprehajalci, krajani, ki obiskujejo verske obrede v jutranjih oz. večernih urah ipd...) zaradi slabše vidljivosti ogroženi v večji meri. Vozniki pešcev ne opazijo pravočasno, zato imajo tudi manj časa za pravilno reagiranje in ukrepanje v cestnem prometu. Pogosto je neprilagojena hitrost vožnje glede na vidljivost in preglednost ceste vzrok za prometne nesreče z udeležbo pešcev.

V letu 2011 so policisti Policijske uprave Nova Gorica obravnavali skupno 994 (v 2010= 896) prometnih nesreč. V nesrečah je umrlo 11 (6) oseb, 63 (57) jih je bilo hudo in 321 (335) lahko telesno poškodovanih.

Sicer pa so policisti na območju novogoriške Policijske uprave v lanskem letu obravnavali 27 (31) prometnih nesreč, v katerih so bili udeleženi pešci. V letu 2011 v prometnih nesrečah ni umrl noben (2010= 1) pešec, 9 (9) jih je bilo hudo in 16 (19) lahko telesno poškodovanih.

Policisti Policijske uprave Nova Gorica zaradi večje varnosti v cestnem prometu pešcem in voznikom svetujejo da:

Pešci:
• poskrbite, da boste v prometu vidni; nosite svetla oblačila, obutev in predmete, ki izboljšajo pravočasno opaznost pešca v cestnem prometu (odsevne trakove, kresničke, luči),
• upoštevajte prometne predpise; prečkajte cesto na označenih prehodih za pešce, hodite po pločnikih (kjer obstajajo) oziroma ob levem robu, v naseljih prečkajte cesto na označenih prehodov za pešce, v semaforiziranih križiščih, kjer semafor deluje, le pri zeleni luči, izven naselij storite to le na mestih, kjer bo prečkanje ceste za vas varno, cestišče prečkajte po najkrajši poti, preden prečkate, se prepričajte, da je vozilo res ustavilo in vam odstopilo prednost;
• vedno spremljajte dogajanje v prometu in predvidevajte ravnanja drugih udeležencev v prometu.
Vozniki:
• odstopite prednost pešcem na prehodu oziroma tistim, ki nanj stopajo v skladu s predpisi,
• hitrost prilagodite razmeram na cesti in dosledno upoštevajte omejitve,
• na območjih, kjer se običajno zadržujejo pešci, vozite še posebej previdno (pred šolami, v naseljih),
• izven naselij vozite po sredini voznega pasu, da zmanjšate možnost trka s pešcem, ki hodi ob vozišču.

Policija bo še posebej v tem času večjo pozornost namenila preventivnim dejavnostim glede problematike varnosti pešcev, poleg tega pa bo izvajala tudi druge načrtovane (poostrene nadzore) represivne in preventivne aktivnosti z namenom zagotavljanja večje varnosti v cestnem prometu (nadzor psihofizičnega stanja voznikov, izvajanje meritev hitrosti...) ter spoštovanja cestnoprometnih predpisov.

Več o preventivnih nasvetih za varnejšo udeležbo pešcev v cestnem prometu tudi na naslednji spletni strani Policije: www.policija.si/index.php/preventiva-/1138-nasveti-pecem-za-varnejo-udelebo-v-prometu-in-aktivnosti-policije