Koledar dogodkov

Dogodek: Noč ima svojo moč

Datum: 29.09.2023

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Dvorana prve slovenske vlade Ajdovščina

Organizator: Hiša eksperimentov v sodelovanju z drugimi ustanovami

Noč ima svojo moč, 29. septembra tudi v Ajdovščini. Ste vedoželjni? Je vaša radovednost brez meja? Si želite novih spoznanj? Vas zanima kaj vse počnejo znanstvenice in znanstveniki? Bi radi vedeli in videli kaj se dogaja v raziskovalnih ustanovah?

Vabimo vas, da se nam pridružite na vseslovenskem dogodku 'Noč ima svojo moč'. Osrednje dogajanje bo potekalo na zadnji septembrski petek, natančneje 29. septembra 2023, ko bo po vsej Evropi že tradicionalno potekala Evropska noč raziskovalcev. Takrat se po Evropi za en dan v letu na široko odprejo vrata organizacij, ki se ukvarjajo z znanostjo in raziskovanjem, da bi širši javnosti predstavile poklic in življenje znanstvenic in znanstvenikov. 

In kaj vse se bo dogajalo v Ajdovščini?

V Dvorani prve slovenske vlade si lahko ogledate občasno razstavo Odgovor je pogovor Muzeja pošte in telekomunikacij, ki spada pod Tehniški muzej Slovenije. Razstava je nastala ob 30 letnici TOM telefona in poudarja pomen tovrstnih programov. Predstavlja zgodovino delovanja zaupnega telefona za odraščajoče v stiski, se poklanja vsem njegovim svetovalcem, nagovarja mladostniško problematiko in prikazuje razvoj informacijske tehnologije med letoma 1990 in 2020.

Noč ima svojo moč V taisti dvorani bo gostovala tudi razstava Hiške eksperimentov, ki so jo oblikovali v Hiši eksperimentov. Na majhnih eksperimentih – poskusih  - se boste lahko radovedneži učili na lastnih izkušnjah.

Svojo raziskovalno pot boste lahko nadaljevali tudi z udeležbo na Znanstvenih dogodivščinah – ki so improvizacija promocije izobraževanja, neke vrste jazz v znanosti. V dobre pol ure zanimivih in privlačnih poskusov ter interakcije z obiskovalci. Na poljuden način boste lahko spoznali različne teme iz znanosti.

Nato lahko odkrivate optične iluzije na trgu pred Dvorano prve slovenske vlade ali zavijete v Dvorano prve slovenske vlade na projekcijo dokumentarnega filma.

V sodelovanju z InCastro si že dopoldne ob 9:30 lahko ogledate projekcijo filma Temni pokrov sveta.  Matevž Lenarčič je med poleti okoli planeta meril koncentracije črnega ogljika, drugega najpomembnejšega povzročitelja segrevanja ozračja. V filmu Matevž in raziskovalci iz Slovenije in drugod razlagajo vpliv črnega ogljika na podnebje in potrebne spremembe, da se izognemo podnebnemu kolapsu.  Udeležite se lahko okrogle mize z  ustvarjalci (Matevž Lenarčič, Amir Muratović, Rado Likon, Griša Močnik), ki jo pripravlja Univerza v Novi Gorici.

Zavijete lahko tudi do Garaže, kjer boste lahko raziskovali vsebine, ki vam jih pripravljajo v Zavodu BETA.

nočČe vaša radovednost še vedno ne bo potešena, boste lahko izdelali »DRZNe eksperimente«. Aktivnost je zasnovana kot drop-in delavnica, na kateri boste sami naredili veliko zanimivih stvari, se zabavali z izdelavo eksperimentov in tekmovali s papirnatimi letali. Večina poskusov je zasnovanih tako, da jih lahko naredite iz stvari, ki jih večinoma najdete doma. Vse pa boste lahko odnesli tudi domov.

Prizadevali si bomo spodbujati radovednost in ustvarjalnost s sposobnostjo kritičnega mišljenja preko odprte komunikacije, raziskovanja in odkrivanja. Seveda pa želimo, da se dogodkov udeležite prav vi. Otroci, mladostniki, mladi odrasli, malo starejši odrasli, tisti, ki ste že v pokoju in malo starejši otroci. Festival je za vse obiskovalce brezplačen, no ne čisto – s seboj obvezno prinesite radovednost!

 

Partnerji projekta Noč ima svojo moč