Koledar dogodkov

Dogodek: Mednarodni muzejski dan v Muzeju Ajdovščina

Datum: 18.05.2022
Ura: 18:00

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Muzejska zbirka Ajdovščina

Organizator: Goriški muzej

Muzej fosili Vabljeni na mednarodni muzejski dan v Muzejsko zbirko Ajdovščina. Ogledati si bo mogoče obe zbirki, vstopnine ne bodo zaračunavali. 

Poseben poudarek bo na ogledu razstave Fosili iz zbirke Stanislava Bačarja. Po razstavi bo vodil doc. dr. Luka Gale, predstojnik Katedre za stratigrafijo, paleontologijo in regionalno geologijo Oddelka za geologijo Naravoslovnotehniške fakultete Univerze v Ljubljani. 

"Stano je fosile začel intenzivno raziskovati in zbirati v devetdesetih letih, ko se je upokojil. Bil je mnogo več kot zbiralec. Mnogo zbiralcev se namreč navdušuje nad fosili, ki so nenavadni, lepo ohranjeni ali zelo redki, od koder koli že so, in s tem ni nič narobe. A Satno je bil pravi raziskovalec, ki je odkrival nova najdišča fosilov predvsem v domači Vipavski dolini in soseščini - v Goriških brdih, v Trnovskem gozdu, Nanosu in Hrušici - ter občasno tudi drugod po Sloveniji. Ob novih odkritjih je fosile redno prinašal na Paleontološki inštitut, sodeloval pa je tudi z geologi in paleontologi z Oddelka za geologijo NTF Univerze v Ljubljani, Geološkega zavoda Slovenije in Prirodoslovnega muzeja Slovenije. Za vse najdbe je poskušal poiskati geološki kontekst, zato se je o njih vedno nesebično posvetoval s poklicnimi raziskovalci. Prav za svoje sistematično raziskovanje paleontološke naravne dediščine, poljudnoznanstveno delo in predstavitve zbirk na razstavah je Stano prejel častno Valvasorjevo priznanje Slovenskega muzejskega društva za leto 2004."

Adrijan Košir, odlomek iz prispevka Fosilni zaklad Stanislava Bačarja, objavljenega v reviji Peti maj, ki je izšla 5. maja 2022 in jo izdaja Občina Ajdovščina