Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava: Lela B. Njatin, Ker mi nismo le podobe, smo ljudje, 2005 - 2020

Datum: 12.01.2021 - 21.02.2021

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Pilonova galerija Ajdovščina (!! za čas trajanja ukrepov ogled virtualen!!)

Organizator: Pilonova galerija Ajdovščina

Od torka, 12. januarja 2021 bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled nova občasna razstava Lele B. Njatin, Ker mi nismo le podobe samo ljudje.Od torka, 12. januarja 2021 bo v Pilonovi galeriji Ajdovščina na ogled nova občasna razstava Lele B. Njatin, Ker mi nismo le podobe samo ljudje.

Kustosa razstave: dr. Petja Grafenauer in dr. Blaž Lukan

V koprodukciji z Galerijo Miklova hiša, Ribnica.

Razstava Ker mi nismo le podobe, smo ljudje obravnava umetniško prakso Lele B. Njatin med letoma 2005 in 2020. Kot je zapisala dr. Petja Grafenauer v znanstveni monografiji, ki je izšla že ob prvi razstavi v Ribnici leta 2019, praksa Lele B. Njatin nastaja za občestvo, za skupnost, ki nastane v času trajanja projekta, ali za posameznika, ki se sreča z delom nevede, kdo je njegov avtor. Niha med perifernim, obrobnim, celo ljudskim in neznanim, šokantnim, presenetljivim. Teme moči perifernega, sodobne umetnosti in vloge umetnosti v družbi, osebnega spomina in skupnosti so vpletene v njene projekte tega obdobja. Mediji, ki jih največkrat uporabi, so performans, instalacija, predavanje in zapis. Njena dela, tudi ko so najbolj minimalistična, so zasnovana z mislijo na občinstvo, na učinek, nekateri performansi in instalacije imajo izhodišče tudi v poznavanju teatrskega režima in gledališkega učinka. Pomemben ji je kontakt z gledalcem, poslušalcem, uporabnikom. Del umetnin so tudi njihove reakcije, odgovori, misli, obrisi, vključeni so v umetnino in jo soustvarjajo. Oni so tisti, ki iz nje naredijo sebi lasten pomen. In potem je seveda tu beseda, njena polnost oz. praznost, njen pomen. Smisel.

Na razstavi v Pilonovi galeriji so predstavljeni artefakti, ki so ustvarjeni za performanse Lele B. Njatin.

Ob razstavah v Pilonovi galeriji in Galeriji Miklova hiša je izšla slovensko-angleška znanstvena monografija, ki kot prva celostno obravnava opus Lele B. Njatin. Eseje v monografiji sta pripevala dr. Petja Grafenauer in dr. Blaž Lukan, publikacijo je oblikoval Vasja Cenčič.

Razstava bo v skladu z veljavnimi odloki Vlade RS na ogled do nedelje, 14. februarja 2021.

Odprtja razstave zaradi epidemiološke situacije ne bo, vodenih dejavnosti za obiskovalce zaenkrat še ne bomo izvajali.

Pilonova galerija v skladu s smernicami NIJZ zagotavlja varen obisk razstave.

Hvala, ker z upoštevanjem le teh, varujete vaše in naše zdravje.

Vljudno vabljeni k ogledu!

Več o razstavi in umetnici