Koledar dogodkov

Dogodek: Slovesna akademija Škofijske karitas Koper in odprtje razstave 25. mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas

Datum: 22.11.2019
Ura: 19:00

Kraj: Vipava
Lokacija: Dvorec Lanthieri, Vipava

Organizator: Škofijska karitas Koper

plakat-akademija Karitas.jpgDragi prijatelji, dobrotniki!

V petek, 22. novembra 2019 ob 19. uri vabljeni v dvorec Lanthieri v Vipavo na slovesno akademijo, kot uvod v Teden karitas in na odprtje razstave likovnih del, ki so nastala v 25. mednarodni likovni koloniji Umetniki za karitas avgusta na Sinjem vrhu nad Ajdovščino pod naslovom »Odrinimo na globoko«.

Navzoče bosta nagovorila koprski škof dr. Jurij Bizjak in rektor Univerze prof. dr. Danilo Zavrtanik, glasbeni poklon pripravlja pevec in skladatelj Gianni Rijavec in Godalni kvartet.
Posebna gosta akademije bosta tudi direktor pobratene Škofijske karitas Banja Luka dr. Miljenko Aničić in ravnatelj Škofijske karitas Gorica diakon Renato Nucera.

Dogodek bo povezoval strokovni sodelavec kolonije Jože Bartolj, projekt Umetniki za karitas bo z dobrodelnega vidika predstavila Jožica Ličen, ravnateljica Škofijske karitas Koper, z vidika likovne umetnosti pa Anamarija Stibilj Šajn, likovna kritičarka in strokovna spremljevalka kolonije in razstav. Za gostoljubje bodo poskrbele sodelavke Karitas.

Udeleženci 25. 'srebrne' mednarodne likovne kolonije Umetniki za karitas so bili: Lojze Čemažar, Klementina Golija, Joso Knez, Nikola Marković, Nikolaj Mašukov, Noriaki Sangawa, Veljko Toman in Nina Zuljan. Za dan ali dva so se pridružili tudi člani strokovnega sveta, nekateri, kot Silva in Azad Karim, Jože Bartolj, Lucijan Bratuš in Tone Seifert spremljajo kolonijo od samega začetka, prav tako tudi umetnostna zgodovinarka in likovna kritičarka Anamarija Stibilj Šajn. Tekom let so se pridružili še Mira Ličen, Bogdan Soban, Milena Gregorčič, Janez Štros in Igor Zimic. Razstava je obogatena tudi s slikami darovalcev ob dnevu odprtih vrat, katerih imena so objavljena v katalogu. S svojimi deli sta se jubilejni koloniji poklonila tudi Dragica Čadež in Mirsad Begić. Na razstavi bo tako več kot 100 likovnih del, celoten izkupiček bo namenjen pomoči mladim.
Likovna dela Umetniki za karitas bodo v sredo 27. 11. krasila oder Klica dobrote v Celju in dvorano na TV Slovenija, kjer bodo prostovoljci sprejemali klice darovalcev.