Koledar dogodkov

Dogodek: Brezplačne delavnice: Srečna, samostojna starost v domačem okolju

Datum: 12.11.2019

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Ljudska univerza Ajdovščina

Organizator: Ljudska univerza Ajdovščina

 Večgeneracijski center Goriške vas vabi na deset brezplačnih delavnic po metodah delovne terapije. Skozi različne teme boste spoznali starost kot izziv in del življenja vseh nas. Kljub različnim oviram si lahko povrnemo samostojnost pri vsakdanjih aktivnostih. Če starost sprejmemo tako kot je, je življenje lahko še vedno polno, srečno in dostojno.

Kdaj: torki, od 18.30 do 20.00, max. 20.30. Delavnice bodo potekale enkrat tedensko po 2 šolski uri.

Kdo: Delavnice bo vodila Doroteja Rojko, diplomirana delovna terapevtka z izkušnjami na področju dela s starostniki in z željo, da te izkušnje in znanje deli z lokalnimi ljudmi.

Kako: Delavnice potekajo v skupinah. Skupine so lahko bolj enovite ali mešane (po spolu, starosti, interesih). Primerne so torej za udeležence različnih starosti in interesov. Po vsaki delavnici udeleženci dobijo tudi navodila za domače »delo« med delavnicami oz. za nadaljnji razmislek o določeni temi.

Vsebine:

Družbeni pogled na starost.

Telesne omejitve, ki jih starost prinaša – ohranjanje senzorično, motoričnih in kognitivnih spretnosti.

Varnost v bivalnem okolju (kako prilagoditi stanovanje za čim bolj varno in samostojno bivanje).

Prilagoditve in uporaba pripomočkov za lažjo izvedbo aktivnosti na področju skrbi zase (hranjenje, oblačenje, umivanje ipd.), produktivnosti (delo na vrtu, gospodinjstvo ipd.) ter prostega časa (branje, vrtičkanje, ipd.).

Nasveti svojcem/skrbnikom na kaj morajo biti pozorni, da bo oslabeli pravilno vključen v aktivnost  in učenje kako pri tem sodelovati ne da bi obremenjevali svoje sklepe in hrbtenico.

Predstavitev različnih nevroloških obolenj starosti in njihova rehabilitacija v domačem okolju.

Znotraj vsake teme je dovolj možnosti za prilagoditve potrebam in željam vsakega posameznika.  

Parkirišča so običajno na voljo ob Hublju, za starim mlinom. Nekaj jih je še pred knjižnico. Obvezna je prijava s spletno prijavnico. Pohitite s prijavo in pridružite se nam.

Informacije: na telefon 05/36 64 750, 041 437 785 ali na info@lu-ajdovscina.si.