Koledar dogodkov

Dogodek: III. mednarodni festival akvarela Castra 2019

Datum: 24.08.2019 - 06.10.2019

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lokarjeva galerija Ajdovščina

Organizator: DLUSP

Bienale Castra.pngNa natečaj, ki je odprt za vse umetnike in v vseh tehnikah akvarela, je v prvem krogu v elektronski obliki prispelo 577 likovnih del iz 39 držav. Strokovna žirija, ki so jo sestavljali umetnostni zgodovinarji in likovni kritiki Aleksander Bassin, predsednik žirije, dr. Nelida Nemec in Barbara Savenc ter slikarji Lucijan Bratuš, Azad Karim, Tea Curk Sorta in Vladimir Bačič, je na razstavo sprejela 165 avtorjev iz 39 držav. Razstava Castra 2019 sicer prinaša raznovrsten, hkrati pa kakovosten izbor akvarelov.

Dobitniki nagrad letošnje Castre 2019 so Fatemeh Zahab Saniei iz Irana, Marene Lasagabaster in Conchi Ororbia iz Španije, Corneliu Dragan-Targoviste iz Romunije, Živko Toplak iz Hrvaške, nagrado za samostojno razstavo v Lokarjevi galeriji pa je prejel Žarko Vrezec.

Žirija je podelila tudi dvanajst diplom. Te prejmejo Catherine Rey iz Francije, Goran Žigolić iz Hrvaške, Hanna Chapurnaja-Aleinik iz Belorusije, Juan Saturio Santos iz Španije, Julia Aksenova Sergeevna iz Rusije, Junsung Back iz Južne Koreje, Magdalena Kalieva iz Bolgarije, Nai Mu Ko iz Tajvana, Olga Lebedeva iz Rusije, Roman Planko in Silva Karim iz Slovenije ter Ze Ze Lai iz Hong Konga. 

PROGRAM BIENALA 2019: 

Otvoritev 3. mednarodnega festivala akvarela Castra 2019 v Ajdovščini

Sobota, 24. avgust

16.00: Otvoritev Lokarjeve galerije za javnost za ogled razstave akvarelov Castra 2019 (161 avtorjev iz 39 držav z vseh kontinentov).

18.00 – 20.00: demonstracija nastajanja akvarela z vrhunskim ruskim akvarelistom Borisom Arutjunjanom v Dvorani prve slovenske vlade v Ajdovščini, uradna otvoritev 3. mednarodnega bienala akvarela Castra 2019, podelitev nagrad in diplom.

20.30: družabno/kulinarično druženje s prisotnimi akvarelisti in vabljenimi gosti pred Lokarjevo galerijo.

Ob robu Castre 2019 se bo odvijal tudi tridnevni 15. mednarodni extempore Vipavski Križ. Tokrat bo poleg Vipavskega Križa prizorišče ustvarjanja tudi Vipava.