Koledar dogodkov

Dogodek: Jesenske serenade: SIN-HAR-MONO

Datum: 06.09.2019
Ura: 20:00

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: ZKD Ajdovščina v sodelovanju z Glasbeno mladino Ljubljana

 Nejc Grm, harmonika Koncert z besedo povezuje Dejan Pevčević.

NEJC GRM (1992) daje velik poudarek predvsem poustvarjanju novih del, s katerimi si prizadeva za uveljavitev harmonike kot koncertnega glasbila. V ta namen aktivno sodeluje s priznanimi skladatelji, katerih novonastala dela so stalnica na njegovih koncertnih programih. Poleg originalnih del za harmoniko se posveča v enaki meri delom mojstrov predvsem iz obdobij baroka in klasike. Grm je svojo glasbeno pot začel v Litiji, se preko Konservatorija za glasbo in balet podal na Akademijo za glasbo v razred Luke Juharta. V sklopu programa Erasmus+ se je izpopolnjeval na enoletnem izmenjalnem študiju na Sibelius Academy v Helsinkih pri prof. Veliju Kujali. Po zaključenem magistrskem študiju, opravljenem z odliko summa cum laude, je šolanje nadaljeval na specializiranem magistrskem študiju interpretacije sodobne glasbe na Akademiji za glasbo v Baslu pod mentorstvom Mika Svobode. Obenem pa je letos zaključil tudi mojstrski študij (Konzertexamen) na Visoki šoli za glasbo v Freiburgu pri prof. Teodoru Anzellottiju.

Visoka šola za glasbo v Freiburgu ga je letos izbrala za predstavnika na Festivalu Rising Stars 2019 v Karlsruhu, kjer se je kot solist predstavil ob spremljavi orkestra Deutsche Staatsphilharmonie Rheinland-Pfalz. Kot solist je nastopil tudi z Orkestrom Slovenske vojske, s Pihalnim orkestrom in z Godalnim orkestrom Akademije za glasbo. Redno sodeluje v različnih komornih sestavih, najbolj aktivno pa v duu Novum s saksofonistom Janom Gričarjem, v duu s čelistko Katarino Leskovar ter v Concept Store Quartetu.

Grm je prvonagrajenec številnih državnih in mednarodnih tekmovanj. Za svoje izredno glasbeno udejstvovanje je leta 2014 prejel Prešernovo nagrado Univerze v Ljubljani.

Vir: Glasbena mladina ljubljanska