Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava Lucijana Bratuša: Pokrajina telesa

Datum: 10.05.2019 - 08.06.2019

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lokarjeva galerija Ajdovščina

Organizator: DLUSP

Bratuž lokarjeva galerija.jpgVabljeni na odprtje razstave umetnika Lucijana Bratuša, z naslovom Pokrajina telesa, v petek, 10. maja, ob 19. uri. 

Retrospektivna razstava našega vipavskega ustvarjalca, akademskega slikarja, grafika, kaligrafa, predavatelja na Akademiji za likovno umetnost in grafičnega oblikovalca, člana Društva likovnih umetnikov Severne Primorske in Zveze društev slovenskih likovnih umetnikov ob njegovi sedemdesetletnici in petdesetletnici ustvarjanja.

Bratuš je diplomiral slikarstvo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani leta 1971, leta 1973 pa je končal še grafično specialko pri Marjanu Pogačniku. 1987 je začel predavati kaligrafijo in tipografijo na Akademiji za likovno umetnost v Ljubljani, sprva kot zunanji sodelavec (1991 je bil izvoljen v naziv docent), od 1995 je bil redno zaposlen, 2001 pa je bil izvoljen za izrednega in 2007 pa do upokojitve 2015 za rednega profesorja za vizualne komunikacije. Bil je tudi gostujoči profesor na akademijah v Cluju, Skopju, Krakovu in Zagrebu. Lucijan Bratuš se ukvarja s slikarstvom, risbo, grafiko, grafičnim oblikovanjem, tipografijo, kaligrafijo in fotografijo. Glavnino njegovega slikarskega opusa predstavlja ekspresivna figuralika, v kateri odmeva zlasti delo Francisa Bacona in Marija Preglja.

 

V galeriji sv. Barbare v Idriji je 5. aprila postavil na ogled izbor 50 upodobljenih krajin pod naslovom Telo pokrajine, nastalih v letih od 1970 do danes, 10. maja pa bo v Lokarjevi galeriji na ogled postavil opus del s področja ekspresivne figuralike pod naslovom Pokrajina telesa.

Razstava bo na ogled do 8. junija, od torka do sobote od 15. do 19. ure.