Koledar dogodkov

Dogodek: Razstava ob 120-letnici rojstva Stipeta Štekarja

Datum: 06.05.2019 - 31.05.2019

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Organizator: Lavričeva knjižnica Ajdovščina

Stipe štekar plakat.pngOb 120-letnici rojstva zbiralca, cineasta, numizmatika, športnika in soustanovitelja športnih klubov, gledališčnika in režiserja, upravnika mestnega kina v Ajdovščini Štefana - Stipeta Štekarja, smo v Lavričevi knjižnici pripravili priložnostno razstavo o tej vsestranski osebnosti, ki je zaznamovala športno in kulturno življenje v Ajdovščini v 20. stoletju.

Štekar je med drugim zaslužen tudi za ohranitev dragocenih kopij filmov Ernesta Lubitscha Ko sem bil mrtev in Maxa Lindnerja Žongler, ki so v strokovnih krogih evropskega filma veljali za izgubljene (1971 se je preselil v Novo Gorico, kamor je preselil tudi svojo obsežno muzejsko zbirko, kjer je sodelavec Goriškega muzeja Drago Sedmak med zbiranjem predmetov za razstavo Podobe Soške fronte naletel na filmske trakove, ki so seveda zaradi gorljivosti zahtevali posebno obdelavo).

Razstava je na ogled v dveh vitrinah (Štekarjeva celotna zbirka je izjemno obsežna!), predvsem gre za hemeroteko (izrezke iz tiska)  med rednim delovnim časom knjižnice v Ajdovščini  - med 9.00 in 18.00, v četrtek med 10.00 in 18.00 , v soboto med 8.00 in 13.00 uro.

Razstavo sta pripravila Matjaž Stibilj in Zdenka Žigon (oba Lavričeva knjižnica) v sodelovanju z Ines Beguš (Goriški muzej), razstavljeni predmeti so last Goriškega muzeja. 

Zgibanka - Stipe Štekar