Koledar dogodkov

Dogodek: Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja

Datum: 08.06.2018
Ura: 18:00

Kraj: Ajdovščina
Lokacija: Rdeči križ Ajdovščina, Tovarniška 3g, Ajdovščina

Organizator: Rdeči križ Ajdovščina

 Predavanje o permakulturnem načinu vrtnarjenja bo imela gospa Ingrid Marc, strokovnjakinja na tem področju in ljubiteljica narave.

Na prvem srečanju nam bo predstavila svoj način vrtnarjenja, če bo dovolj zanimanja bomo na naslednjem srečanju tudi obiskali njen vrt v Lokavcu (zgornja slika). Permakulturni način vrtnarjenja sloni na opazovanju narave in posnemanju njenih vzorcev. Stremi k temu, da s čim manjšim vložkom energije pridelamo čim več in pri tem »sodelujemo« z naravo. Načrtujemo kolobarjenje in zaporedje posevkov ter mešane posevke rastlin, ki se »dobro razumejo« med sabo. Pomembno je tudi oblikovanje vrtnih površin, ki ga prilagodimo lokalnim pogojem: visoke grede, spiralaste grede, plitvi jarki, terase in gomilaste grede. V permakulturi je veliko prostora za ustvarjalnost.

Zametki permakulture segajo v 70. leta kot odgovor na hitro rastoče intenzivno kmetijstvo z monokulturami, ki je naravi in ljudem neprijazno, zastruplja vodo in zemljo ter povzroča erozijo prsti. Glavni poudarek pri permakulturnemu vrtnarjenju je skrb za zdravje Zemlje in ljudi. »Kdor zaseje vrt, zaseje ljubezen.« (neznani avtor) by Ingrid Marc.

Vljudno vabljeni vsi ljubitelji vrtov in narave. 

Obvezne prijave na : 053664930 / 051430722 ali e-naslov.: ajdovscina.ozrk@ozrks.si.