Martinovo na pragu letnika stoletja

datum: 08.11.2018
kategorija: Novice

Lonely Planet, sloviti popotniški vodnik, je Vipavsko dolino letos počastil z velikim priznanjem. Najprej jo je uvrstil med 10 destinacij v Evropi, ki jih je vredno obiskati, med šest razlogov za obisk Slovenije pa je umestil tudi vinske degustacije v Vipavski dolini. Slednja novica je bila objavljena v naravnost idealnem trenutku, tik pred martinovim, ko vinski hrami Vipavske doline na stežaj odpirajo svoja vrata.

Letos imajo vinarji razlog več, da so ob krstu mladega vina zadovoljni. Letina je bila izjemna tako po količini kot po kakovosti. Govori se o letniku stoletja. Prve ocene bodo dala že martinovanja, ko vipavski kmetje tradicionalno povabijo k obloženi mizi vse, ki so pomagali ob trgatvi.

furengaMartinovo pa ni le družinski praznik, je tudi čisto resna gospodarska dejavnost in turistična izkušnja. Skoraj je ni gostilne, ki ne bi posebej obeležila martinovanja, odpirajo se osmice, odpirajo pa se tudi vrata mnogih vinskih hramov po dolini. Gre za prireditev pod naslovom 'Vinski hrami Vipavske doline med martinom in božičem', ki letos obhaja jubilejno, že 20. izvedbo. Dogajanje bo vpeto med 9. novembrom in 23. decembrom in to v več kot dvajsetih krajih Vipavske doline. Kmetije bodo vabile v svoje hrame s prižgano petrolejko in šopom bršljana. Zadnja leta so po hramih našteli tudi po pet tisoč obiskovalcev od blizu in daleč, letos pa se jih nadejajo še več, saj so pokušine vin postale pravi hit. Prav nad obiski hramov s pokušino vin in drugih vipavskih dobrot so turisti izredno zadovoljni, saj v stiku s kmeti oziroma vinarji na pristen način spoznajo deželo in njeno bit. To izvirnost očitno cenijo pri Lonely Planetu, kot tudi bralci revije Eko dežela. Občino Ajdovščina so namreč glede ponudbe izvirnih doživetij uvrstili na visoko tretje mesto, takoj za Laškim (pivska fontana) in Rogaško Slatino (zdraviliški turizem).

Podrobnejši pregled prireditev najdete na www.vinski-hrami.si  ter na www.facebook.com/odprti.hrami/. Pobudnik in koordinator dogodka je že vsa leta Razvojna agencija ROD iz Ajdovščine.