Tlakovanje na Prešernovi ulici

datum: 11.07.2018
kategorija: Novice

Na delu Prešernove ulice v Ajdovščini so že položili prve kamnite tlakovce. Tako si je že moč ustvariti sliko, kako bo ta del ulice izgledal po prenovi.

Krak Prešernove ulice od Faladurja do Lavričeve trga počasi dobiva končno podobo. Projektant (Arhitekturni biro Ravnikar Potokar) je za tlakovanje v Kastri izbral štokan repenski kamen. Z njim je tlakovan tudi 'gosposki' del Vipavskega Križa. Na rimske čase tlakovanje v Kastri spominja na več načinom. Daljša stranica kamnite plošče meri 74 cm, kar ustreza velikosti rimskega koraka. Krajša stranica je polovico krajša, se pravi pol rimskega koraka. Tam, kjer so arheologi odkrili rimske ostaline, predvsem temelje oziroma zidove nekdanjih hiš, se tlakovanje razlikuje, kamni so namreč manjši (16 x 9 cm). Še manjši pa so tam, kjer so po mnenju arheologov nekoč bili, pa so jih kasneje poškodovali ali odstranili. Torej se bo raster rimske pozidave na tlaku ulice jasno videl.

Ta način se bo prenesel še na Lavričev trg, kjer naj bi najbolj zanimive ostanke rimskih stavb ohranili v izvirniku. Prvi krak Prešernove ulice (od pekarne do cvetličarne), ki je ležal izven obzidja in kjer arheologi niso našli rimskih ostalin, čaka na preplastitev s posebnim betonom. Komunalna infrastruktura (vodovod, kanalizacija, električna in plinska napeljava ter telefonija) je končana. Podobno velja za krak od policije do Faladurja.